Izvor: B92

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas u hotelu “Srbija” u Vršcu 12. Međunarodni festival vina “Vinofest”.

On je konstatovao da je Vršac bogat tradicijom i da je dolazak u taj grad praznik sam po sebi. Naglasio je da se, obilazeći ustanove kulture, uverio koliko je kultura zaštitni znak Vršca.

Vukosavljević je rekao i da vino jeste kultura, kultura gajenja vinove loze i gajenja i kultivisanja ljudskog duha kroz istoriju. Ministar je istakao da se teško bez vina i njegove simbolike može zamisliti ukupna istorija čovečanstva, još od Homera u čijim dlima se junaci I bogovi krepe vinom, preko Starog i Novog zaveta u kojima je vino bitan element, a vino je u tradiciji I književnosti I poezije od velikih persijskih pesnika, preko srednjovcekovne literature do srpske poezije.

“Vino je bilo oslonac, okosnica, inspiracija sveke vrste umetničkog stvaralštva. "Vino teče potocima istorijom pozorišta, inspiracija je kompozitorima, slikarima i svim drugim poslenicima umetnosti i kulture. Možemo slobodno da kažemo da je vino u simboličkom smislu peti element, za kojim civilizacija i simbolika tragaju"”, rekao je Vukosavljević.

Ministar je poželeo stanovnicima Vršca uspeh i na polju kulture i privrede i na polju gajenja kulture vina i kulture uživanja u vinu, a s"amim tim kulture uzgajanja onog najplemenitijeg u ljudskom duhu".

Potpredsednik Vlade Vojvodine Igor Đoković istakao je da je vino pomeralo granice sveta, od vina su zavisili ratovi, sa njim su zaključivana primirja, ono je obeležilo velike ljubavi, velika razočaranja. Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović rekla je da manifestacijom “Vinofest” promovišu višedecenijsku tradiciju vina, vinogradarstva i da ona iz godine u godinu na najbolji način predstavlja tradiciju i kulturu tog kraja Iidodala da je broj izlagača i posetilaca svake godine sve veći što opravdava ulaganje u tu manifestaciju. Pored domaćih vinarija, na “Vinofestu” izlažu i gosti iz Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i prvi put vinarija iz Bugarske.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.