Izvor: B92

Nepoznat čak i lokalnom stanovništvu, svega nekoliko minuta od Nju Delhija, nalazi se bunar u kojeg se možete spustiti stepenicama. Agrasen ki baoli nastao je u 14. veku kao jedinstven primer arhitetonskog rešenja za nestašicu vode.

NIje to jedina takva neobična građevina u Indiji, procenjuje se da ih ima oko 3000. Bunari su jako duboki, pa su stanovnicima osiguravali zalihu vode za čitavu godinu, a stepenice koje se spuštaju čak 30 metara olakšavale su im pristup.

Svakodnevno su se koristili do pre stotinak godina. Tadašnji britanski vladari proglasili su ih nehigijenskim i neke zatrpali blatom i zapečatili ih. Oni koji su "preživeli" danas su turistička atrakcija.

Veruje se da je najstariji bunar nastao u 7. ali da ih je većina ipak izgrađena iza 10. veka. Nastajali su na javnim mestima u gradovima, ali i na važnim trgovačkim rutama i bili su otvoreni za javnost.

Uz jedan od bunara - Adalaj ni vav, u blizini grada Ahmedabada, veže se i zanimljiva legenda o nesrećnoj ljubavi. Kada je 1499. godine islamski vladar Mohamed Begda pokorio područje i ubio kralja Rana Veer Sinha, zaljubio se u njegovu udovicu i zaprosio je. Ona je pristala pod uslovom da on završi delo koje je započeo njen ubijeni suprug, bunar. Begda ga je završio, a kraljica se utopila u njemu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.