Izvor: Guardian

Autor: {"id":381197,"id_news":1232413,"name":"","surname":"Guardian"}

Naime, plan je bio da led okuje brod “Fram” koji bi se potom kretao preko polarne kape zahvaljujući pojavi takozvane ledene struje.

Nansen je morao da napusti Fram, a onda na skijama prelazi stotine kilometara do britanske baze, jer je mislio da brod uopšte ne ide ka polu. Međutim, ispostavilo se da je brod netaknut prešao ledenu kapu i ta ekspedicija dovela je do revolucionarnih saznanja o Arktiku i meteorologiji.

Danas, gotovo vek kasnije, naučnici planiraju da ponove ovo epsko putovanje.

Misija “Mozaik” (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) pokušaće da prvi put posle Nansena pređe Severni pol brodom i odgovori na goruća pitanja o Arktiku.

Tokom jednogodišnjeg perioda, tim naučnika će širom Arktika obavljati merenja, a predvodiće ih profesor Markus Reks sa Alfred Vegener instituta u Potsdamu (Nemačka).

“Plan je da na putovanje krenemo na leto 2019. kada je led tanak, kada ledolomcem možemo prokrčiti put do sibirskog sektora Arktika. Onda ćemo zaustaviti motore i pustiti da nas nosi led”, rekao je Reks.

Do novembra će brod biti okovan čvrstim ledom, a nastupiće polarna noć. Na temperaturama od čak 50 stepeni ispod nule naučnici će obavljati brojna istraživanja, nekad putujući i po 50 km od “baze”.

Projekat vredan 50 miliona evra trebalo bi da istraži brzinu zagrevanja Arktika i kako to utiče na polarni vorteks.

Naučnici predviđaju da će temperaturna razlika između veće i manje geografske širine biti manja, a da će oslabiti jaki kružni vetrovi na polu.

To znači i da će češće dolaziti do prodora ledenog strujanja vazduha s Arktika, što će izazivati ekstremno hladne zime u Evropi i Severnoj Americi.

Naučnici koji budu učestvovali u ovoj misiji smenjivaće se na svaka tri meseca.

Kad popusti polarna zima, brod će doći do Framovog moreuza između Grenlanda i Svalbarda, gde je i Nansenov brod na kraju bio oslobođen leda.

Tim veruje da će nova misija, koja je daleko manje opasna od Nansenove, takođe imati značajan uticaj na naša saznanja o Arktiku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.