Izvor: Independent

Ako ste umorni od poseta popularnim i izvikanim lokacijama, ovih nekoliko turističkih destinacija biće pravo osveženje za vas.

Belfast, Severna Irska

Foto: Iker Merodio / Flickr.com

Poslednjih deset godina prilično se promenio, pa sada može da se pohvali brojnim kulturnim festivalima koji se nižu jedan za drugim od septembra do novembra, letnjim muzičkim festivalima kao i „nedeljom restorana“. Posetici mogu da uživaju u brojnim restoranima, upisanim u Mišlenov vodič. U organizovanim obilascima mogu se videti i politički murali i ulična umetnost. Tu je i Titanik Belfast, koji je proglašen „Evropskom atrakcijom“ prilikom dodele Nagrada svetskih putnika (World Travel Awards).

Bukurešt, Rumunija

Foto: Ștefan Jurcã / Flickr.com Arhitekturom komunističke ere uništeno je mnogo starog duha ovog grada, na osnovu koga je jednom proglašen Parizom Istočne Evrope. Ipak ,ovaj grad je i dalje neverovatno mesto, danju turiste privlači bogatom umetničkom scenom, a noću brojnim barovima i tehno rejv žurkama.

Đenova, Italija

Foto: Matvey Smychkov / Flickr.com Većina posetilica ovog grada odmah produži dalje za Portodino, što je velika greška. Đenova je jedan od najbolje očuvanih srednjevekovnih starih gradova u Evropi. Ne treba propustiti ulicu Garibaldi, jednu od najdužih pešačkih zona, koja je puna renesansnih zamaka pretvorenih u muzeje, prodavnice i restorane. Kada se tome dodaju radjice lokalnih zanatlija, može se osetiti pravi duh Italije.

Ljubljana, Slovenija

Foto: Lorenzo Magnis / Flickr.com

Iako je pun prelepih starih građevina, glavni grad Slovenije među turistima nikada nije dostigao popularnost Praga. Ipak u tom gradu možete napraviti savršene fotografije, a cene su sasvim pristojne. Zamak na brdu iznad grada je ono što svakako morate videti.

Valensija, Španija

Foto: Irene Grassi / Flickr.com Bila je dugo u senci Barselone i Madrida, treći po veličini grad u Španiji je zadivljujuća kombinacija arhitekture i hrane. U njemu je nastala čuvena paelja. Ipak, ono što ga najviše krasi je modernistička arhitektura. Za sve od nove železničke stanice do centralne tržnice se može reći da je umetnost.

Orhus, Danska

Njegov status Evropske prestonice kulture za 2017. godinu trebalo bi da privuče turiste. Orhus je savršena vikend destinacija. Po gastronomskoj ponudi može da konkuriše Kopenhagenu, njegove izložbe uključuju savršeno očuvano telo mumije, stare 2.000 godina, pod nazivom “Čovek iz Grobola”, koje se nalazi u muzeju Mosgard. Tokom šetnje kaldrmom popločanim ulicama možete uživati u čarima moderne arhitekture.

Bremen, Nemačka

Foto: Thinkstock

U ovom gradu nalazi se jedan od najstarijih i najpoznatijih podzemnih vinskih podruma u Nemačkoj. Osim toga, Bremen se može pohvaliti predivnom mešavinom arhitekture, od srednjovekovnih zdanja poput 600 godina stare Gradske većnice, do posleratnih građevina.

Helsinki, Finska

Foto: Thinkstock

Iako je Helsinki znatno manje popularan od Talina, ko god odluči da poseti ovaj grad, neće se pokajati. Najbolje ćete se provesti u Dizajnerskoj četvrti, a nezaobilazna je i poseta tvrđavi Suomenlina koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Ne zaboravite da isprobate saune.

Lion, Francuska

Foto: Sandrine Néel / Flickr.com

S obzirom na svoju izvrsnu kuhinju – kako restorane sa Mišelinovim zvezdicama tako i ‘prizemnije’ bušon braseri restorane - s pravom se može reći da Lion predstavlja gastronomsku prestonicu Francuske. Ovaj grad je takođe dom jedne od najbogatijih evropskih galerija – Muzeja lepih umetnosti, rimskih ruševina (uključujući pozorište sa 10.000 sedišta) i uspinjača koje nude predivan pogled na reke Ronu i Saonu.

Foto: Anthony V. / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.