Izvor: punkufer.hr

Iako slobodni dani zavise od kompanije u kojoj radite i poslu koji obavljate, ovi gradovi u proseku imaju najviše plaćenih dana godišnjih odmora, čak više od 30.

Sao Paulo, Brazil

Foto: Thinkstock

Stanovnici će reći da u njemu žive radoholičari, ali prosek plaćenog godišnjeg odmora ovde iznosi 31 dan. Osim toga, Brazil svake godine slavi čak 11 praznika koji su takođe plaćeni. Žitelji ovog grada vole da putuju, a najčešće napuštaju domove za vreme božićnih praznika, kada kreću u Majami, Orlando i Njujork.

Rim, Italija

Foto: Thinkstock

Oni koji imaju sreću da žive u glavnom gradu Italije, imaju pravo na čak 32 dana godišnjeg odmora. Oni koji putuju i koriste blagodati godišnjeg, najčešće ostaju u zemlji i odlaze na italijansku obalu ili planine. Grad je takođe dobro povezan s niskotarifnim avio-kompanijama, tako da putovanje u neku stranu zemlju takođe nije problem.

Lima, Peru

Foto: Thinkstock

Stanovnici glavnog peruanskog grada u proseku godišnje ne rade 31 dan. To vreme mogu da iskoriste i uživaju u svom okruženju, punom planina i plaža, na samo par sati vožnje. Ako imaju slobodan dan, obično odlaze u Sijenagvilju, regiju istočno od Lime u kojoj se nalazi veliki broj malih hotela i restorana. Ako na raspolaganju imaju više dana, odlaze u turistička mesta Parakas i Mankoru, a ređe napuštaju zemlju.

Moskva, Rusija

Foto: Thinkstock

I ovde 31 dan godišnje uživate u zasluženom odmoru. Rusi obično odmor uzimaju na leto i u januaru (pravoslavni Božić i Nova godina), ali ponekad i u rano proleće.

Rusi koji imaju dovoljno novca, odlaze van zemlje kad god žele, dok drugi spas nalaze u 'Pobedi', prvom ruskom niskotarifnom avioprevozniku. Zahvaljujući njemu putuju na Crno more, ali vrlo prihvatljive destinacije su i Egipat i Turska.

Manama, Bahrein

Foto: Thinkstock

U glavnom gradu Bahreina, Manami, odmor traje najduže. Stanovnici imaju mogućnost da na sebe potroše puna 34 dana, a ako se tome doda i 20 državnih praznika, dobija se skoro 2 meseca odmora.

Godišnji se obično traži za vreme leta kada temperatura prelazi 40 stepeni Celzijusovih, a stanovnici tada najčešće odlaze u inostranstvo, naročito u Tursku, Gruziju i Jermeniju. S druge strane, i Manama je posećena za vreme praznika, a u nju najčešće stižu imućni gosti iz Kuvajta i Saudijske Arabije.

Zagreb, Hrvatska

Foto: Thinkstock

Hrvatski "Zakon o radu" ne propisuje maksimalno trajanje godišnjeg odmora. Četiri nedelje je minimum, koji može da se poveća u zavisnosti od kompanije ili kolektivnog ugovora.

Hrvati svoj letnji godišnji odmor najradije provode na sopstvenoj obali, a zimu u krugu porodice ili na skijalištima u Sloveniji, Austriji, Italiji i Francuskoj.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.