Izvor: klix.ba

Bajkalsko jezero u Rusiji čak i tokom zimskih dana izgleda zaista impresivno. Reč je o najdubljem i najčistijem jezeru na Zemlji.

Dok se spremala za put, fotografkinja Kristina Makeeva iz Moskve nije ni sumnjala da će jezero biti veličanstveno i zimi. S društvom je tamo provela tri dana, i kaže da od prevelike uzbuđenosti niko od njih nije spavao. Vreme provedeno na jezeru iskoristila je da napravi zadivljujuće fotografije.

Sa maksimalnom dubinom od 1.637 metara, Bajkalsko jezero najdublje je na svetu. Osim njega, dublja jezera od 1.000 metara su jedino Tanganjika (1.470 m) i Kaspijsko jezero (1.025 m).

U pojedinim delovima jezera led izgleda poput ogledala. Mnogi ga koriste za klizanje ili vožnju biciklom, a pojedini posetioci hodaju nekoliko stotina kilometara i spavaju u šatorima na ledu.

Lake Baikal, Russia / Когда мы рассказывали нашим иностранным друзьям на Мальдивах, что же еще есть посмотреть в России, кроме 2 городов, то с удивлением обнаружили, что, оказывается, мало кто из них знает про самое чистое, глубокое и во всем удивительное озеро в мире Байкал. Возможно еще и из-за того, что в России туризм развит мягко говоря еще не очень. Конечно, мы тоже не все-все-все в мире знаем, но про Байкал я прям удивилась. Все-таки самое глубокое в мире, не хухры-мухры, во всех книжках рекордов должно быть 😂. Лед цвета океан на Мальдивах, такого цвета просто чистая вода.

A photo posted by Kristina Makeeva↟Kotleta↟Timon (@hobopeeba) on

Led, međutim, ponekad može i da pukne. Kada je veliki mraz, pukotine ga rasecaju na različitim područjima. Dužina ovih pukotina je od 10 do 30 kilometara, a širina je od dva do tri metra. Pukotine svake godine nastaju na približno istim područjima jezera, a zahvaljujući njima ribe u jezeru ne umiru od nedostatka kiseonika.

Led na zadržava do maja, ali već u aprilu niko ne prelazi peko njega. Mehuriće koji se pojavljuju na njegovoj površini stvara metana koji proizvode alge.

Postoji legenda da je Bajkal bio starac sa 336 sinova i jednom ćerkom, rekom Angarom, koja ističe iz jezera. Surovi, strogi Bajkal navodno je nameravao da je uda za Irkuta, a ona se zaljubila u Jeniseja.

Dok je otac spavao, Angara se jednom iskrala se i pobegla sa svojim voljenim. Kad se Bajkal probudio i video da je ćerka otišla, pobesneo je. Orkanski vetar je dizao ogromne talase, lomio drveće, zveri su se razbežale, a ribe pobegle na dno jezera. Čak je odlomio stenu s planine i bacio za odbeglom kćerkom.

Stena je, navodno, Angari pala na grlo. Umirući, plakala je i molila da joj da malo vode i oprosti, a umesto vode dobila je očeve suze. Hiljadama godina od tada, voda Angare pomešana sa Bajkalovim suzama uliva se u reku Jenisej.

Вспомнилось тут другие -28 😱 // Baikal lake, Russia, Siberia

A photo posted by Kristina Makeeva↟Kotleta↟Timon (@hobopeeba) on

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.