Izvor: Guardian

Pratite put ponoći širom sveta ispijajući neka od najpopularnijih pića u određenim regionima.

Podne: Ponoć na Novom Zelandu

Kiribati, Nukualofa, Apija i Nejafu najranije će proslaviti ulazak u 2017. godinu. Ovde se proizvodi odlično pivo, poput “Jisti bojs Gunamata” koji sadrži čaj Erl Grej.

13h: Ponoć u Čukotskom autonomnom krugu

Ako želite da nazdravite sa Vladimirom Putinom, sada je pravo vreme za to. Naravno, votka je nezaobilazna.

15h: Ponoć u Sidneju

Australijanci će predahnuti od toplih sunčevih zraka uz alkohol, a naša preporuka je liker od kafe.

16h: Ponoć u Japanu

Japanci imaju četiri izraza za pijanstvo: Srećni pijanica - “warai jogo”, tužan pijanica - “naki jogo”, besni pijanica - “okori jogo” i pospani pojanica - “wakemeupbeforeyou jogo”. Pijte sake, a dok uživate u ovom alkoholnom piću, trebalo bi da znate da je ponoć i u Južnoj Koreji, gde se pije sođu.

17h: Ponoć u Pekingu

Mnogi Kinezi slave uzalak u novu kalendarsku godinu uz nacionalno pivo “Snou”, najprodavanije pivo u svetu (5.4 odsto udela na tržištu), a ako niste veliki ljubitelj alkohola, držite se čaja od jasmina.

19.30h: Ponoć u Indiji

Još se u drevnom tekstu na sankritskom jeziku spominje madhurpurna, medovina koja se delila u šarenim činijama i služila osvećenju mladenaca.

21h: Ponoć na Bliskom Istoku

Reč je o prilično “suvoj” regiji u kojoj neće biti mnogo dešavanja, tako da napravite pauzu i popijte čašu mleka. Ili “šeika”.

23h: Ponoć u Srednjoj Evropi

Dok jedan deo Starog kontinenta već slavi, probajte nemačko kelnsko pivo “Kelš” ili ukusno belgijsko “trapist pivo”. Tu su i španska rioha, francuski apsint i vermut koji se pije širom Francuske, Italije i Nemačke.

1h: Velika Britanija

Dok sabiraju utiske i sećaju se Bregzita, Britanci će piti džin martini. Džin već dugo predstavlja jednu od ključnih asocijacija na Veliku Britaniju, a zanimljivo je to što se kleka, glavni sastojak džina, nabavlja iz Kontinentalne Evrope.

2h: Ponoć na Grendlandu

Drevni inuiti navodno su pili “galebovo vino”, fermentisani naptak od mrtve ptice, ostavljene u vodi.

4h: Ponoć u Riju

Kako su Portugalci uzgajali kukuruz, ova biljka postala je osnova alkoholnih pića. Prvo je fermentisao, a zatim su se od njega destilacijom dobijale kašasa i kajpirinja.

5h: Ponoć u Čileu

Jedna od nezaobilaznih preporuka je malbek, ali bi trebalo ozbiljno razmisliti želite li da pijete ovu vrstu vina, s obzirom na to da bi možda trebalo da razmislite o odlasku u krevet.

6h: Ponoć u Njujorku i Havani

Amerikanci će i ove godine piti koktel “Old fešnd”, napravljen od viskija, burbona ili skoča, u čiji sastav ulaze još i šećer i biter. Nešto južnije konzumiraće se legendarni kubanski kokteli kao što su Mohito, Pinja Kolada, Kuba Libre i daikiri, pa ova pića preporučujemo i vama.

7h: Ponoć u Meksiko Sitiju

Dok Meksikanci nazdravljaju, možete popiti meskal, alkoholno piće koje se pravi od agave.

8h: Prestanite da pijete i vratite se u krevet.

Nova kalendarska godina je počela.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.