Izvor: B92

Izjavu "Bogu iza leđa" ili brojne lokalne varijante čuli ste bezbroj puta u kontekstu nekog mesta udaljenog od ostatka civilizovanog sveta. Ali jeste li ikad poželeli da odete na najnepristupačnija mesta na svetu?

Jedno od njih je vulkansko ostrvo Tristan da Kunja u južnom Atlantiku udaljen oko 2.400 kilometara od Južnoafričke republike. Tristan je i službeno najudaljenija naseljena tačka na svetu. Ako vam ni to nije dovoljno udaljeno od ostatka sveta, možete posetiti okeanski pol nedostupnosti Point Nemo. Ta tačka nalazi se na 2.689 kilometara od najbližeg kopna ili osobe, a u tom trenutku bi vam najbliži bili astronauti s Međunarodne svemirske stanice. Naravno, pod uslovom da preleću taj deo zemljine kugle. Point Nemo, u prijevodu s latinskog "niko", ime je dobila po istoimenom liku iz slavnih romana Žila Verna "20.000 milja pod morem" i "Tajanstveno ostrvo", piše Njuzvik. Nemo je zaista nepristupačna tačka i nalazi se doslovno usred okeana pa putovanje traje 15 dana i desetak sati. Budući je pol nedostupnosti samo opis neke zamišljene tačke na svetu, postoje brojni takvi polovi. Jedan od njih je i Južni pol gde su sovjetski istraživači ostavili neke merne instrumente. Istraživači su 2007. godine posetili napuštenu stanicu i otkrili da je samo Lenjinova bista vidljiva, a da je ostatak stanice zakopan ispod nekoliko metara snega.

Osim okeanskog pola, postoji i kontinentalni pol nedostupnosti. Što se tiče evroazijskog kopna, tehnički postoje 2. Jedan je smešten u središnjoj Španiji i predstavlja pol nedostupnosti za Iberijsko poluostrvo, dok za ostatak kopnene mase pol nedostupnosti nalazi se u severozapadnoj Kini u blizini granice s Kazahstanom. Nalazi se na čak 2.645 kilometara udaljenosti od najbližeg mora. U blizini se nalazi i središnja tačka Azije gde je postavljen i odgovarajući spomenik.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.