Izvor: B92

Muzej Pita Riversa jedna je od najzanimljivijih turističkih atrakcija u Oksfordu.

Foto: Danny Chapman / Flickr.com

Trideset centimetara dugo, uvijeno parče ajkuline kože priča svoju priču. Pre više od 240 godina, na ostrvu Tonga u Polineziji redovno je korišćeno za uglačavanje palica, činija i drugih objekata od drveta, baš kao što to čine današnje šmirgle.

Prešlo je dug put. Danas se nalazi u Engleskoj, u muzeju “Pit Rivers”, deleći policu sa obiljem drugih stvari, sakupljenih tokom tri putovanja kapetana Džejmsa Kuka u 18. veku. Ova stalna postavka, otvorena 2016. godine, najnoviji je dodatak kolekciji koja privlači turiste iz celog sveta.

Foto: Dark Dwarf / Flickr.com

Čak i sama lokacija muzeja je čudnovate prirode. Do njega je moguće doći jedino prolazeći kroz skrivena vrata u Muzeju prirodne istorije Univerziteta u Oksfordu.

Sastoji se od zamračenih prostorija, ispunjenih najneobičnijim eksponatima. Krasi ga oko 400.000 artefakata, dok je oko 100.000 njih skriveno od očiju javnosti.

Foto: Jun / Flickr.com

Ulaskom u objekat stiče se utisak da ulazite u neki neobičan depo iz viktorijanskog doba. Ali ovaj muzej je upravo to. Osnovao ga je oficir engleske vojske Avgust Henri Lejn-Foks Pit Rivers, aristokrata koji je gajio veliku ljubav prema etnologiji i arheologiji.

Rivers je bio pasionirani kolekcionar egzotičnih i svakodnevnih objekata iz svih krajeva sveta, a kada je broj predmeta koje je posedovao dosegao 22.000, odlučio je da ih izloži javnosti. Muzej je u međuvremenu postao neka vrsta nekonvencionalne galerije na tri sprata: skladište bizarnih i divnih stvari.

Ono što ga čini toliko neobičnim i jedinstvenim, osim osvetljenja, jeste način na koji su izloženi eksponati. Umesto da budu klasifikovani prema starosti ili geografskom području s kojeg potiču, objekti su poređani prema funkciji.

Glavna zamisao jeste da se posetiocima omogući da međusobno uporede objekte iste namene iz svih krajeva sveta. To mogu da budu koplja, lutke, ukrasi za kosu...

.

Foto: Hannah Donovan / Flickr.com

Početak i kraj ne postoje, a kolekcija nije predviđena za jednu posetu – ovde biste mogli mesecima da dolazite svaki dan i opet otkrijete neki novi kutak u kojem se krije obilje retkosti.

Ispod staklenih vitrina nalaze se fioke, predmeti su okačeni i na grede plafona, a u nivou članaka smeštene su čitave izložbe. Mnogi od natpisa koji opisuju predmete pisani su rukom. Reč je o muzeju čije razgledanje zahteva saginjanje, klečenje, puzanje i – uopšteno – detaljno istraživanje.

Oksford, grad Tolkina i Luisa Kerola, oduvek je bio posebno mesto. Daleko od zidina Harija Potera, Riversov muzej još je jedan svedok njegove nesvakidašnje strane. Vaše je samo da dođete i uživate u čaroliji.

Foto: Michael Coghlan / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.