Izvor: punkufer.hr

U njima se nekad živelo i radilo punom parom, a danas ih manje-više, oblikuje priroda. Ovo su pet napuštenih objekata koji su ostali sao uspomena na neko drugo vreme…

Foto: Steve Cadman / Flickr

Centralna stanica Mičigen

Glavna stanica u američkom gradu Detroitu, državi Mičigen, iz koje, poslednjih nekoliko godina stanovnici beže. Ova prekrasna zgrada bila je najviša i najveća građevina takvog tipa na svetu, kad je 1912., sagrađena. Za njenu izgradnju zaslužni su Voren, Vetmore i Rid i Stern. Nažalost, zgrada je van funkcije od 1988.

Gunkanjima

Više od deset hiljada ljudi živelo je na ovom japanskom ostrvu sve do 70-ih godina prošlog veka. Nekad se na njemu nalazio rudnik ugljenika, u vlasništvu tehnološkog diva Mitshubishi, ali od kako je rudnik napušten, ista je sudbina zadesila i ostrvo.

Nara Drimlend

Izgleda da Japanci imaju naviku da nešto sagrade, koriste i napuste. To se dogodilo Drimlendu u Nari, japanskoj verziji Diznilenda. Zatvorio se pre devet godina, ali svi ringišpili, igre i prodavnice suvenira još uvek postoje na tom mestu.

Tvrđave Monsel

Ove tvrđave, futurističkog izgleda, sagrađene su gotovo pre 80 godina na ušću Temze, s ciljem odbrane od nemačkih vazdušnih napada u Drugom svetskom ratu. Nakon što su 1956. napuštene, neko vreme služile su za emitovanje radijskog programa, a danas su samo spomenik jednog vremena.

Kolmanskop

Kolmanskop je nekada bio napredan grad u kojem su se tražili dijamanti. Prvi je dobio tramvaj u Africi, ali njegovo propadanje počelo je 1950., kad su svi dijamanti u njemu iskopani. Danas, pesak pustinje Namib zagospodario je gradom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.