Izvor: B92

Prvi javni toalet u Beču otvoren je 1884. godine.

Gradska čistoća grada Beča danas upravlja sa 152 javna toaleta. Mnogi od njih su stari i do 100 godina, pa ne zadovoljavaju današnje zahteve. Grad Beč od 2014. godine sprovodi Investicioni program u cilju poboljšanja kvaliteta i efikasnosti javnih toaleta. Ovaj program je finansiran sa 8,5 miliona evra. Predviđeno je da se do 2018. godine izgradi 30 novih javnih toaleta, izvrši modernizacija odnosno rekonstrukcija 22 stara toaleta i restauracija 20 istorijskih postrojenja.

Novi javni toaleti su dostupni i osobama sa invaliditetom, sastavljeni su od higijenskog nerđajućeg čelika i zaštićeni od vandalizma. Informacije o lokacijama javnih toaleta se mogu naći u onlajn planu grada ili pomoću besplatne aplikacije Gradske čistoće. Grad Beč raspolaže i mobilnim toaletima koji se koriste pre svega za događaje, ali i u kriznim situacijama i spasilačkim akcijama.

Jedna trećina svetske populacije nema pristup toaletima, stotine miliona ljudi svakodnevno vrše nuždu na otvorenom i time zagađuju životno neophodnu pijaću vodu. U svetu svaka dva minuta jedno dete umre od posledica bolesti izazvane životom u nehigijenskim uslovima. Svetski dan toaleta obeležava se 19. novembra. Time Ujedinjene nacije žele da podignu svest o sanitarnoj krizi u svetu i podstaknu na delovanje. Cilj je da do 2030. godine svaki čovek na našoj planeti ima pristup toaletu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.