Izvor: wral.com

Autor: {"id":368646,"id_news":1200441,"name":"","surname":"wral.com"}

Jedan hostel u Sarajevu nudi posetiocima jedinstveno iskustvo – da provedu nekoliko dana, kao da su u ratu.

Gosti War Hostel-a na ulazu dobijaju kacige i vojne uniforme. Spavaju u sobama osvetljenim samo jednom sijalicom koju napaja akumulator. Najloni na prozorima isti su kao oni koje su Ujedinjene nacije delile Sarajlijama, da zamene stakla raznesena granatama.

Noću mogu da se služe svećama, kako bi se kretali po hostelu čiji su zidovi “ukrašeni” stranama novina iz doba rata.

Tanjug / AP Photo/Amel Emric

Pre nego što uz zvuke eksplozija granata koji dopiru sa razglasa utonu u san, vlasnik hostela koji se predstavlja kao “Zero One” (25) upoznaje ih sa svojim sećanjima na rat i i posleratni period.

Taj nadimak koji je Sarajlija Arijan Kurbašić odabrao za sebe, bio je šifrovano ime njegovog oca, učesnika rata na strani Bosanske armije.

Tanjug / AP Photo/Amel Emric

“Želeo sam da me ljudi posmatraju kao ljudsko biće, što je najvažnija stvar tokom rata”, rekao je Kurbašić objašnjavajući zašto se strancima predstavlja pod imenom Zero One.

Gostima se izgleda dopada ova simulacija.

Tanjug / AP Photo/Amel Emric

“Najbolji način da nešto naučite je kroz iskustvo”, kaže Amerikanac Endrju Berns (21), gost hostela. “Daje emociju koja stoji iza događaja. Mogu čitati knjige koliko hoću, ali takve informacije brzo zaboravljam. Međutim, kad sam ovde i kad s ljudima razgovaram o njihovim iskustvima, to je mnogo realnije”.

Tanjug / AP Photo/Amel Emric

.

Tanjug / AP Photo/Amel Emric

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.