Izvor: B92

U Beču možete da se bavite baštovanstvom, čak iako nemate svoju baštu.

Građani, koji žele, mogu oko stabala zasađenih na javnim površinama da zasade i gaje svoje biljke, a potrebno je samo da se informišu u opštini u kojoj stanuju. Najbolje je birati mesta za baštovanstvo u blizini mesta stanovanja, kako bi leti zalivanje bilo olakšano. Biljke bi trebalo birati na osnovu toga da li su izložene suncu ili se nalaze u hladu. U pojedinim delovima grada neophodno je prethodno prijavljivanje za ovakve aktivnosti.

Još jedna mogućnost za bavljenje baštovanstvom u Beču jesu takozvane bašte u komšiluku u kojima se sadi voće, povrće i začinsko bilje. Pre pet godina u opštini Majdling u Beču uređena je jedna ovakva gradska bašta. Nakon rušenja jedne zgrade, park u toj opštini je proširen, pa je izmeću ostalog uređeno 20 leja koje su date na korišćenje onima koji su bili zainteresovani. Da je zainteresovanost za gradske bašte velika među Bečlijama svedoči i podatak da sa nakon prijavljivanja čeka i do tri godine na leju.

Korisnici bašta su različitih profila, pa se među njima mogu naći studenti, penzioneri i predškolske ustanove. Jednom mesečno se organizuju okupljanja u baštama gde korisnici mogu da razmene iskustva i znanja o najboljem vremenu za sađenje ili najboljem načinu za borbu protiv štetočina. U vreme godišnjih odmora postoji tabla „Molim Vas zalivati“ koja se zabode u leju i svako može da bude siguran da će se neko pobrinuti za njegove biljke.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.