Izvor: zadovoljna.hr

Da bi vam sledeće putovanje u potpunosti bilo bezbrižno, u svoju putnu torbu obavezno smestite ovih pet stvari.

1. Važna dokumenta

Iako se ovaj savet nekima može činiti smešno, onima koji su bar jednom ostali na granici ili se u poslednjem trenutku vraćali po pasoš verovatno nimalo nije bilo do smeha. Prvu stvar koju trebate spakovati u svoju - najbolje ručnu – torbu, trebalo bi da budu važna dokumenta. Avionska karta, karta za autobus ili voz, lična karta, putno osiguranje, vozačka dozvola, kreditne kartice sa nešto gotovine, brojevi i adrese za hitne slučajeve u inostranstvu ili u mestu gde putujete, trebalo bi da se nalaze na jednom mestu kako biste s lakoćom mogli da ih pronađete kada su vam potrebni.

2. Udobna obuća i odeća

Kilometri koji su prepešačeni tokom razgledanja nekog novog mesta ne mogu da se porede s onim što svakodnevno prepešačimo, pa je na putovanja potrebno poneti udobnu obuću u kojoj ćete moći satima da šetate bezbolno. Udobnost je važna kada je reč i o odeći. Neka vam u putnoj torbi većim delom budu spakovane udobne kombinacije u kojima ćete moći da se opustite prijatno prilikom putovanja, ali i istraživanja novih mesta.

3. Torbica s lekovima

Jedna od najvažnijih stvari koje uvek treba da nosite na putovanje je mala kućna apoteka. Budite spremni na iznenadne glavobolje, bolove u mišićima, temperaturu koja može da pokvari odmor, pa je opremite s nekoliko analgetika i antipiretika, kao i par flastera.

Ono o čemu mnogi ne razmišljaju pri pakovanju torbice s lekovima su probiotici. Naša crevna mikroflora na putovanjima je često u neravnoteži. Probiotici ili probiotički lekovi mogu pred putovanje da se koriste za ublažavanje smetnji s varenjem poput proliva i nadimanja, ali i kao odlična prva pomoć kod zaraznog proliva (tzv. putnički proliv).

Putovanje u određene zemlje i isprobavanje njihovih specijaliteta može da prouzrokuje naseljavanje stranih bakterija u creva, a ponekad i mikroorganizme koji proizvode toksične materije koje nepovoljno utiču na funkciju crevne peristaltike. Simptomi mogu da budu bolovi u stomaku, mučnina i povraćanje, izuzetno česte tečne stolice i ponekad groznica. U tim slučajevima probiotici mogu da budu od pomoći.

4. Tehnička pomagala

Tehnička pomagala mogu da vam olakšaju putovanje i učine ga zabavnijim. Obavezno spremite svoj pametni telefon i odgovarajući punjač, sredstvo protiv komaraca, naočare za Sunce i mali kišobran (u zavisnosti od toga gde putujete), švajcarski nožić, vlažne maramice ili sredstvo za dezinfekciju ruku. Karta i vodič za mesto u koje putujete takođe su stvari koje i te kako mogu da vam posluže.

5. Neseser

Pokušajte da svedete na minimum sadržaj u svom neseseru. Nosite mala pakovanja paste za zube, šampona, regeneratora, gela za tuširanje, dezodoransa i kreme. Nemojte da zaboravite četkicu za zube i četku za kosu, a dame bi šminku trebalo da svedu na najosnovnije stvari koje koriste svakodnevno.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.