Izvor: Novosti

Krakov važi za jedan od najlepših gradova srednje Evrope, a pošto nije mnogo udaljen od Češke, Slovačke i Mađarske do njega se stiže i autom ili autobusom, pišu "Večernje novosti".

I danas nosi ožiljke iz Drugog svetskog rata, koji svedoče o burnoj prošlosti ovog, danas, modernog grada.

10.00

Kao i u svakom drugom gradu, Glavni trg je mesto odakle treba krenuti u razgledanje. Ovde se okupljaju svi turisti, ali i lokalno stanovništvo.

Pored uličnih zabavljača, na trgu iz 13. veka se odigravaju svi najvažniji događaji u gradu. Uz pogled na stari sat Gradske kuće može se doručkovati u kafeu "Loza", na poljski način - kajgana i sir. Zatim, za 20 evra može da se iznajmi fijaker i napravi krug po strogom centru.

12.00

Brama Florijanska je ulaz u istoimenu ulicu koja je srce starog grada. Kroz ovu kapiju su u prošlosti prolazile mnoge značajne ličnosti do Glavnog trga i Vavel zamka. To je mesto na kojem se obavezno treba slikati.

13.00

Dvorac na Vavel brdu je atrakcija koja mora da se poseti. Impresivno zdanje izgleda kao iz bajke. Ovde se nalazi i spomenik zmaju Smoku Vavelskom, a, prema jednoj legendi, pobedio ga je pastir koji je kasnije postao kralj.

Foto: Thinkstock

14.00

Trg Novi je živo mesto gde lokalno stanovništvo dolazi za ručak. U ove kafiće i restorane se i uveče dolazi na piće.

Danju su otvorene i pijace sa hranom, a vikendom ujutro buvljaci i bazari sa antikvitetima. Ovde treba probati picu baget "zapijekanki".

15.00

Kod Krakova je bio ozloglašeni nacistički logor "Aušvic".

Do ovog tragičnog mesta se ide na poludnevni izlet autobusom i odaje pošta žrtvama nacističkog režima.

17.00

Nijedan drugi grad na svetu nema pagansku humku. Kopijec Kraka ne samo da je nesvakidašnja nekropola, već je i popularno mesto za piknik sa divnim pogledom na grad. Ovde se svakog Uskrsa održava festival u slavu paganske prošlosti Poljaka.

19.00

Stanovnici Krakova obožavaju reku Vislu, pa postoji nekoliko načina da se u njoj uživa.

Leti se kupaju, a tokom čitave godine se pored reke može džogirati, šetati ili otići na krstarenje brodom.

Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.