Izvor: express.hr

Redovni letovi mogu da traju satima, ali ovi rekordi mere se u minutima...

Davne 1927. godine, Čarls Lindberg postavio je rekord u dužini leta nakon što je preleteo Atlantik od Njujorka do Pariza. Ove godine ruski pustolov Fedor Konjukov leteo je oko čitave planete u balonu ispunjenim vrelim vazduom. Trebalo mu je "samo" 11 dana da preleti 34.000 kilometara.

Vazduhoplovstvo se od samih svojih početaka vodilo olimpijskim geslom "Više, bolje, jače". I dok je jasno da dugi letovi na egzotične lokacije imaju svoju lepotu, kratki letovi takođe mogu da imaju svoje čari.

U novembru ove godine biće izveden najkraći komercijalni međunarodni leti. Putnici će za samo osam minuta odleteti iz švajcarskog Sen Galena do nemačkog Fridrihšafena, a CNN je povodom tog 8-minutnog leta sastavio listu najkraćih letova na svetu.

Najkraći međunarodni let

U podnožju Alpa nalazi se Bodensko jezero, a stotine kilometara vodene površine dele tri države: Nemačku, Austriju i Švajcarsku. Između dva aerodroma, švajcarskog St Gallen-Altenrhein do Fridrihšafena je samo dvadesetak kilometara, a mali austrijski avio-prevoznik People's Viennaline odlučio je da poveže ta dva grada na suprotnim obalama jezera.

Let zapravo predstavlja prvi deo duže rute koja putnike ostavlja u Kelnu. Pretpostavlja se da će tek desetak odsto od očekivanih 40.000 godišnjih putnika upražnjavati tu kraću rutu.

Šef People's Viennalinea Danel Štefen kaže da će ta ponuda letova pomoći i turistima i radnicima s obe strane jezera.

Štefen očekuje i da zaljubljenici u putovanja avionom dolaziti da isprobaju novu rutu.

Ovo nije prvi put da austrijske avio-kompanije dođu na ideju postavljanja rekorda za najkraći međunarodni let. Prošle godine FlyNiki, kompanija u vlasništvu nekadašnjeg vozača Formule 1 Nikija Laude, planirala je da pusti u pogon letove iz Beča do 50-ak kilometara udaljene Bratislave. Ta dva grada toliko su blizu da je Ryanair često svoje letove za Bratislavu prodavao kao letove do Beča.

Najkraći redovni komercijalni let

Uski tesnac razdvaja dva ostrva kod severne obale Škotske - između Vestreja i Papa Vestreja već skoro 50 godina škotski Loganer svakog dana prevozi putnike. To je najkraći redovni let bilo gde na svetu, a traje nešto više od minuta.

Povremeno, u zavnosnosti od vetra, ume da traje i 53 sekunde. Endi Tornton iz Loganera kaže da rutu koriste stanovnici Orknijskih ostrva koji putuju svakog dana.

"Prevozimo učitelje, lokalnog policajca, bankara i decu koja idu u školu", objasnio je Tornton.

Najkraći komercijalni let

Na drugom kraju sveta, na ostrvu Papua, nalazi se verovatno i najkraći komercijalni let. Oko dva kilometra vazdušne udaljenosti razdvaja naselja Kegatu i Apovo. Da se nalaze na bilo kojem drugom mestu, to ne bi bio problem, ali između njih nalazi se duboka i gusto pošumljena dolina.

Met Dirden, pilot iz Velike Britanije, nekoliko puta je leteo tom rutom. Dirden sam priznaje da to nisu redovni letovi, ali da putnici kupuju karte, što ih čini komercijalnim letovima.

"Obe piste su vrlo kratke. Kegata je duga oko 350 metara, a Apovo oko 500. Na pistama je mokra i klizava trava, a sve piste nagnute su prema provalijama. Kao i mnoge druge piste na Papui, tamo nema mesta za razmišljanje jednom kad počne sletanje", rekao je.

Najkraći interkontinentalni let

Nešto manje od 15 kilometara razdvaja marokanski grad Tanger od britanske eksklave Gibraltara. Brzi trajekti održavaju redovne linije, ali za putnike koji žele da izbegnu nemirno more između dva kontinenta, Royal Air Maroc nudi redovne letove.

Najkraći let između dva glavna grada

Najkraći let između dva glavna grada država dug je tek 26 kilometara i spaja Kinšasu i Brazavil. Razdvajaju ih muljevite vode reke Kongo, a čak dve avio-kompanije imaju redovne linije. Nekada su avioni kompanije Etiopijan Erlajns takođe leteli između dva glavna grada na reci Kongo, ali nisu imali odgovarajuće dozvole za prevoz lokalnih putnika. Na toj ruti leteo je, ni manje ni više, nego Boing 787 Drimlajner. U to vreme to je bila najkraća ruta širokotrupnog aviona na svetu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.