Izvor: punkufer.hr

Kada uđete u ovu crkvu u Parizu, pomislićete da ste zakoračili u svet iz bajke.

Svod crkve obasjan šarenim linijama, koje menjaju boje i oblike kako se pomeraju ljudi u crkvi - reč je o video instalaciji, umetničkom delu Migela Ševalijea, koja je postavljena u Crkvi sv. Eustahija u Parizu povodom ovogodišnje Bele noći, događaja u okviru kojeg umetnici prve subote u oktobru prikazuju svoja dela na određenim lokacijama.

"Instalacija 'Voûtes Célestes' (Nebeski svodovi) je interaktivno umetničko delo virtuelne stvarnosti, projektovano u Crkvu sv. Eustahija u Parizu. Imaginarne nebeske mape nastaju u stvarnom vremenu, a posetiocu su mogli da otkriju 35 različitih svetlosnih mreža, koje se na svodu menjaju jedna za drugom. Ove velike mreže stvaraju oblik pa ga zatim gube, a promena prati pokrete posetilaca, stvarajući stalno obnovljene, različite svemire“, objasnila je Ševalijeova asistentkinja Emili Lesne za portal punkufer.hr.

"Nebeski svodovi" naglašavaju arhitekturu crkve, volumen stubova i svodova koji oživljavaju pred očima posmatrača. Posetioci su tokom projekcije bili pozvani da šetaju okolo, legnu i podignu pogled ka nebesima.

“Ova digitalna sazvežđa piksela apsorbuju posetioce u atmosferu okupanu svetlošću dok se otvaraju ka beskonačnosti. Pojačana muzikom na orguljama, instalacija stvara kontemplirajući osećaj uzvišenja“, dodala je Emili.

Delo je pratila muzička improvizacija Batist-Florijan Marl-Ouvrarda, glavnog svirača orgulja u crkvi.

Umetnik Migel Ševalije poznat je po kombinaciji elemenata prirode i arhitekture, prilikom čega nastaje jedinstvena umetnost. Još tokom 1970-ih, težište svog rada prebacio je na digitalnu umetnost. Više o njegovoj umjetnosti možete da pogledate na njegovoj zvaničnoj stranici, a više o projekciji u crkvi pogledajte u priloženom video snimku:

Miguel CHEVALIER "Voûtes Célestes 2016" Nuit Blanche 2016 Saint Eustache Paris from Claude Mossessian on Vimeo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.