Izvor: townandcountrymag.com

Ušuškan u tihe ulice iza zadnjeg zida Bakingemske palate nalazi se Goring, jedini hotel na svetu koji prima povlastice od britanske kraljice.

Kraljevske povlastice, koje mogu da izdaju samo kraljica Elizabeta II lično, vojvoda od Edinburga i princ od Velsa, dodeljuju se kompanijama i zanatlijama koji za kraljevsku porodicu vrše razne usluge ili je snabdevaju različitim dobrima.

Njihova najveća važnost leži u petogodišnjoj garanciji o održavanju odnosa između potpisnika povlastice i onoga kome se dodeljuju. U ovom trenutku, kraljevske povlastice uživa oko 800 kompanija i pojedinaca.

Kraljica Elizabeta II smatra Goring svojim ličnim mestom za razonodu. Još od njegovog otvaranja 1910. godine, hotel je uživao veliku naklonost moharnije. U njemu je jednom nedeljno ručavala kraljičina majka, koja je naručivala ukusnu salatu od jaja, krabino meso i aspik od trešanja.

Ova jela i danas se nalaze na meniju, doduše sa nešto izmenjenom, modernizovanom recepturom koju je usavršio kuvar Šej Kuper. Njegovo umeće hotelu je donelo jednu Mišelinovu zvezdicu. Glazirani omlet od jastoga, jedan od redovnih obroka, zaslužuje svoju sopstvenu zvezdicu.

Ipak, ovo ljupko mesto najpoznatije je po božićnim ručkovima koje kraljica organizuje za svoje osoblje, a u Goringu je 2008. godine takođe održana proslava 60. rođendana princa od Velsa.

Česte posete vojvode i vojvotkinje od Kembridža učinile su da se hotel u poslednjih nekoliko godina nađe u žiži interesovanja medija. Kejt Midlton provela je upravo u ovom hotelu noć pred dan venčanja sa princem Vilijamom. Proslava je trajala nekoliko dana.

.

Direktor Džeremi četvrti je član porodice Goring koji upravlja hotelom. Nasledio je oca Džordža, dedu Otoa Džordža i pradedu Otoa Ričarda, a društvo mu danas prave upravni direktor Dejvid Morgan-Hjuit i menadžer Stjuart Gedes koji je u Goring prešao iz Rica. U svakom trenutku bar jedan od njih trojice nalazi se u blizini, besprekorno odeven, uslužan i šarmantan.

Naravno, mesto u ovom ekskluzivnom hotelu sa 71 sobom, raskošno dizajniranim enterijerom i lusterima od Svarovski kristala, potrebno je rezervisati mesecima unapred. Ipak, to ne sprečava turiste da, kada posete London, fotografišu i čuveni hotel.

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.