Izvor: metro.co.uk

Autor: {"id":365370,"id_news":1191291,"name":"","surname":"metro.co.uk"}

Sećate li se avio-kompanije koja je izazvala skandal kada je počela da meri korpulentnije putnike pre ukrcavanja? Oni su upravo i pred zakonom dobili pravo da to rade.

Foto: Simon_sees / Flickr.com

Putnici Havaijan erlajnsa žalili su se američkom Ministarstvu saobraćaja na praksu kompanije da meri težinu krupnijih putnika zajedno s njihovim prtljagom.

Međutim, Ministarstvo je stalo na stranu avio-kompanije.

Početkom godine Hawaijan erlajns je ukinuo praksu rezervacije sedišta i umesto toga, putnike raspoređivao na osnovu njihove težine, kako bi bili ravnomerno raspoređeni u letelici.

Dok je nekima smetalo to što ne mogu da sede gde žele, drugi su se bunili zbog rasne diskriminacije, jer je ideja o merenju težine putnika potekla na jednoj relaciji Honolulu (Havaji) – Pago Pago (Samoa) na kojoj je većina putnika samoanskog porekla. Inače, Samoa je jedna od zemalja sveta s najvećim procentom gojaznog stanovništva.

Iako je Ministarstvo stalo na stranu Hawaijan erlajnsa, iz te kompanije su saopštili da ipak neće nastaviti s praksom merenja putnika. Ipak, to znači da ubuduće na istu ideju može da dođe bilo koja avio-kompanija u SAD.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.