Izvor: Independent

Klelija Matana uradila je nešto što mnogi od nas potajno priželjkuju: rizikovala je sve i napustila posao kako bi putovala svetom. Ali da li se rizik isplatio?

Klelija je radila u kompaniji “Barberi“ u Londonu, a sada zarađuje tako što piše svoj blog “Smiri se i putuj“.

Ova 39-godišnjakinja putuje svetom, postavlja slike na društvenu mrežu Instagram i piše članke i blogove o iskustvima sa putovanja.
Osvojila je nagradu za najbolji blog o putovanjima 2014. godine, a već godinama se nalazi na listi najboljih putopisaca.

Do sada je obišla više od 40 zemalja širom sveta.

Ali zašto je to uradila?

“Sećam se dana kada sam napustila posao i odlučila da stalno putujem. Bio je 18. avgust 2012. godine, na plaži u Sardiniji”, rekla je Klelija za Independent.

“Nešto se u meni probudilo i shvatila sam da nisam zadovoljna životom koji sam izgradila u Londonu. To nisam bila prava ja i osećala sam da nešto nedostaje. Tog trenutka, skupila sam sve svoje strahove i bacila ih u okean.”

Kada se vratila u London, napustila je svoj dobro plaćeni i naizgled zavidan posao i rezervisala kartu za Bangkok u jednom pravcu.

Iako se ovaj potez čini veoma drastičnim, njena porodica i prijatelji nisu bili mnogo iznenađeni.

“Moja porodica i prijatelji me dobro poznaju,i nije prvi put da sam potpuno okrenula svoj život naglavačke u sekundi. Nisu bili uopšte šokirani.”

Ipak, njeni roditelji su bili razočarani, jer su smatrali da će sa 35 godina Klelija odlučiti da se skrasi, ali su na kraju jako ponosni na nju.

“Konačno su shvatili da je pisanje bloga moj posao. Razumeju koliko je truda potrebno da bi čovek postigao ono što sam ja danas, sve žrtve koje stoje iza mojih životnih odluka i u svemu me podržavaju.”

A realnost konstantnog lutanja, objašnjava Klelija, često može da bude daleko od savršenstva.

“Imati neke korene je važno kako biste održali ravnotežu u životu, zato što kad stalno putujete teško vam je da izgradite prijateljstva, da održavate veze ili osnujete porodicu.”

Nisu sva mesta koja je obišla tako fotogenična.

“Da bi putovanje za mene bilo kompletno iskustvo, ne znači da moram da obilazim samo mesta nalik raju. Već znači da mogu da pogledam u oči siromašne zajednice, koje žive u užasnim uslovima, a to i nisu baš na oko lepa iskustva.”

Klelija želi da se ovim poslom bavi celog života. Jedino zbog čega žali je što joj je trebalo 35 godina da počne da putuje.

“Jednoga dana bih volela da imam dom, ili bar nešto što ću da nazivam svojim domom, ali mislim da nikada neću da prestanem da putujem.”

“Mogu da kažem da se ne kajem ni zbog čega. I osećaj je zaista neverovatan.”

Marrakech at sunset from the rooftop of a bar, a magic atmosphere, the scents the noises and an incredible light! I usually take my pictures with my camera but this time I experimented with the #zenfone #ZenfoneZoom from @asusitalia and I was actually amazed with the results! I used it for 3 days and I didn't even need to charge my battery, not even once! Sometimes when I'm using my camera during my trip I see people taking pictures with mobiles and I am temped to leave my camera at home :) I just love this picture❤️ #morocco #marrakech #silouette #natgeoyourshot #traveldeeper #takemeback #travelstoke #ilovemyjob #guardiantravelsnaps #ilovemorocco #medina #sunset #sunsetmadness #sunseovers #africa

A photo posted by Clelia - Keep Calm and Travel (@cleliakeepcalm) on

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.