Izvor: B92

Nemačka ima mnogo starih i istorijski važnih gradova širom zemlje. Mnogi od njih izgledaju čarobno, baš kao na razglednicama.

Rudeshajm am Rajn, Hesen

Grad koji se nalazi u nemačkoj saveznoj državi Hesen, a nastanjuje ga oko10.000 stanovnika. Zbog posebnog stila gradnje zgrada zaštitio ga je i Unesko, a ovo je prilično popularna vinska regija, gde se vino proizvodi već 1000 godina. Iako ih ljudi baš ne ističu, po našem skromnom mišljenju nemačka su vina među najboljim na svetu.

Rotenburg, Bavarska

Srednjovekovni grad koji postoji još od 10. veka, nalazi se na Romantičnom putu koja vodi kroz slikoviti put kroz Bavarsku. Rotenburg ima mnogo istorijskih zgrada vrednih divljenja, a turisti uvek zastanu kod srednjovekovnog odbrambenog zida, muzeja kriminala, ali i muzeja lutaka i igračaka.

Lubek, Šlesvig-Holsajin

Zaštićen od Uneska, ovaj istorijski ostrvski grad jedno je od najlepših mesta u zemlji. Nalazi se na reci Trave, a najpoznatiji je po gotičkoj arhitekturi, s obzirom na to da je većina toga sagrađena u 14. i 16. veku. Uz čudesnu arhitekturu, posetioci uživaju i u različitim muzejima, koji pričaju priču ovog fascinantnog mesta.

Majsen, Saksonija

Smešten na reci Elbi, Majsen je mali istorijski grad, kojim dominira kompleks dvorca iz 15. veka. Grad je poznat i po porcelanu, koji cene kolekcionari širom sveta.

Foto: Thinkstock / Lihtenštajn

Glavna atrakcija je spomenuti dvorac na litici Nnmačkih Alpa. Prvi dvorac sagrađen je još u 13., a Lihtenštajn u 19. veku.

Lindau, Bavarska

Izgrađen na ostrvu na jezeru Konstans, Lindau se prvi put spominje još u 9. veku. Nalazi se u blizini švajcarske i austrijske granice, a popularna je turistička destinacija zbog svog prirodnog okruženja. Posebno je vredna istorijsko jezgro, kojim dominiraju mnoge srednjovekovne ulice i zgrade.

Hajdelberg, Baden-Virtenberg

Vrlo popularna turistička destinacija, ovaj grad izgleda čarobno, baš kao i na razglednicama. Srednjeoekovne i barokne zgrade, uključujući i ruševine renesansnog dvorca, čine grad veoma posebnim. Takođe, ovde se smestio i najstariji univerzitet u Nemačkoj, tako da je grad prepun događaja i brzine neobičnih za mali grad.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.