Izvor: Novosti

U Vranju i okolini verski objekti postaju adut tranzitnog turizma. Grad pod Pržarom gostima nudi i brojne druge znamenitosti, pišu "Večernje novosti".

Piše: J. Stojković

Geografski položaj Vranja i bogato kulturno-istorijsko nasleđe predstavljaju veliki potencijal za razvoj tranzitnog turizma. Zasad profitiraju lokalne kafane, hosteli i prenoćišta, a Turistička organizacija iz grada pod Pržarom će se ubuduće više pozabaviti prezentacijom ponude koja se odnosi na verske objekte, za koje već vlada veliko interesovanje.

- Vranje se, praktično, nalazi na pola puta od Beograda, Novog Sada i ostalih gradova u Srbiji do letovališta u Grčkoj, pa to moramo iskoristiti kako bismo turiste na putu do mora privukli da predahnu u našoj sredini - kaže Dejan Tasić, direktor ovdašnje turističke organizacije, napominjući da ne treba zapostaviti ni ostale znamenitosti grada: Pašin Konak, Beli most, Markovo kale, Haremluk i Hamam, te Vranjsku Banju i planinu Besnu Kobilu.

Foto: Jovan Miladinoviæ

Iako je mnogo toga već urađeno - prvenstveno u štampanju promotivnih flajera i prezentacija na internetu - potrebna su znatno veća ulaganja u infrastrukturu. Uz prilazne puteve ka manastirima i poboljšanje turističke signalizacije, neophodni su povećanje smeštajnih kapaciteta u Vranju i okolini, te podizanje svesti građana o značaju ove oblasti za celokupan razvoj.

- U samom gradu se nalaze hram posvećen Svetoj Trojici, manastir u slavu Svetog oca Nikolaja, Crkva Svete Petke, čuvena "krstata džamija" kao i svepravoslavni centar nazvan "Otac Justin Popović". Ovi objekti privlače pažnju turista koji dolaze u Vranje, a namernici, iako još nema organizovanih pokloničkih putovanja, znaju da u okolini postoje i tri ženska manastira. Onaj posvećen Svetom Stefanu je u Gornjem Žapskom, manastir Svetog Pantelejmona je u Lepčincu, a kompleks Sveti Prohor Pčinjski je turistima posebno atraktivan zato što se nalazi u blizini granice sa Makedonijom, na alternativnom pravcu auto-puta E-75 - zaključuje Tasić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.