Izvor: B92

Krajolik udaljenog ostrva Sokotra izgleda kao da dolazi iz naučno-fantastičnog filma, a zapravo je evoluirao tako da izgleda kao 'izgubljeni svet'.

Ostrvo se odvojilo od kopna afričkog kontinenta pre šest do sedam miliona godina i priroda je ovde pokazala svu svoju kreativnost i raskoš.

Slično kao Galapgos, koji je poznat po neverovatnom bogatstvu divljih životinja, Sokotra je dom oko 800 retkih vrsta flore i faune – oko trećina njih ne nalazi se ni na jednom druzgom mestu na svetu.

Foto: Rod Waddington / Flickr.com

Smeštena u Indijskom okeanu nekih 250 kilometara od Somalije i 340 kilometara od Jemena, surova sredina ostrva sastoji se od peščanih plaža, krečnjačkih pećina i uzdignutih planina.

Većim delom godine ovde vladaju nesnosne vrućine i pustinjski uslovi, što je dovelo do prepoznatljivog izgleda biljaka na ostrvu. Stabla i biljke razvili su se tako da mogu da podnesu negostoljubive uslove života, a neke vrste stare su čak 20 miliona godina.

Foto: Gerry & Bonni / Flickr.com

Samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta nego što ih ima na ostrvu Sokotra. Centar za bliskoistočne biljke, koji je deo Kraljevskih botaničkih vrtova u Edinburgu, sproveo je istraživanje i pobrojao čak 307 od 825 biljnih vrsta koje postoje samo na tom mestu.

Da se ne bi sve završilo na priči, najbolje je da pogledate video i uverite se u neviđene prirodne lepote ovog usamljenog ostrva.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.