Izvor: Dušica Damnjanoviæ

Autor: {"id":351096,"id_news":1152519,"name":"","surname":"Du\u0161ica Damnjanovi\u00e6"}

Srednjovekovni vladari su ostavili znamenite zadužbine po celoj današnjoj Srbiji. Danas te zadužbine su ponos srpskog naroda, pišu Večernje novosti.

Srbija predstavlja zemlju punu potencijala za turizam. Razlog tome je njen povoljan geografski položaj. Srednjovekovni vladari su ostavili znamenite zadužbine po celoj današnjoj Srbiji. Danas te zadužbine su ponos srpskog naroda. Najinteresantnija zdanja u Srbiji su svakako ostaci nekadašnjih tvrđava i gradova. Stranci koji dolaze u našu zemlju veoma su oduševljeni pričama koje te tvrđave nose kao legende ili stvarnu istoriju.

1. Kalemegdanska tvrđava

Foto: Thinkstock

Tvrđava koja je nezaobilazno turističko mesto glavnog grada Srbije jeste svakako kalemegdanska tvrđava koja datira još iz vremena Osmanlijskog carstva. Turci su Kalemegdan nazivali i „Fićir-bajir“ što znači „breg za razmišljanje“. Kalemegdanska tvrđava predstavlja senzaciju za svakog čoveka, jer sa tvrđave se prostire neverovatna panorama Zemuna, bivšeg Taurunuma.

2. Zemunska tvrđava

Foto: YouTube Screenshot

Jedna od veoma lepih i još uvek očuvanih je svakako Zemunska tvrđava koja potiče iz ranog srednjeg veka tačnije IX veka. Smeštena je na današnjem Gardošu. U njoj usled zadobijenih rana braneći beogradsku tvrđavu preminuo je Janoš Hunjadi poznatiji u narodu kao Sibinjanin Janko po kojem se danas zove čuvena Milenijumska kula, koja se jedina očuvala od nekadašnjeg utvrđenja.

3. Smederevska tvrđava

Foto: Thinkstock

Destinaciju koju svakako morate posetiti je Smederevska tvrđava „Prokleta Jerina“. Narodno predanje kazuje da je Smederevsku tvrđavu sazidala Jerina, Prokleta Jerina iz narodnih pesama, inače Irina Kantakuzin, vizantijska princeza udata za Đurađa Brankovića. Legenda tvrdi da je Smederevo sazidala tako što je terala narod na kuluk. Smederevska tvrđava je dugo uz velike napore podignuta na ušću reke Jezave u Dunav s namerom da bude prestonica zemlje, tvrđava koja će odoleti turskim napadima i utvrđeni dvor despota Đurđa Brankovića. Za vreme despota Đurađa i njegovog sina Lazara tu je radila kovnica novca na kojem se ugraviralo ime grada Smedereva.

4. Petrovaradinska tvrđava

Foto: Thinkstock

Još jedna u nizu tvrđava na Dunavu je Petrovaradinska tvrđava. Nalazi se na obroncima Fruške gore. Sagradili su je austrijski vojni arhitekti, a kamen temeljac položio je austrijski princ Kroj. Bila je neosvojiva i dobila je naziv „Gibraltar na Dunavu“. Ona predstavlja kulturni i turistički objekat. Pored muzeja, arhiva i niza umetničkih ateljea, poslednjih godina na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se muzički festival „Egzit“ (Edžit).

5. Bačka tvrđava

Foto: YouTube Screenshot

Još jedna u nizu srednjovekovnih tvrđava je i Bačka tvrđava koja se nalazi kod grada Bača. Izgrađena je u vreme ugarskog kralja Karla Roberta. Sagrađena je od osam kula i predstavljala je veoma važno vojno utvrđenje. U periodu nakon Mohačke bitke, grad i tvrđava su bile pod turkom vlašću. Iz tog perioda potiču opisi Bačke tvrđave u putopisima poznatog putopisca Evlije Čelebije. U Baču se i danas nalaze ruševine nekadašnje tvrđave čija je osnova u vidu nepravilnog petougaonika. U ruševinama postoje četiri bočne i jedna centralna kula.

Stara utvrđenja davno su izgubila svoje nekadašnje funkcije. Vojne posade napustile su njihove bedeme prepuštajući ih zubu vremena i nehatu ljudi. U našem dobu ova dragocena svedočanstva prošlosti postala su deo kulturnog nasleđa. Probuđen je interes istraživača i konzervatora da se te drevne ruševine sačuvaju od daljeg propadanja i tako, uz obnove i uređenje, prilagode potrebama savremenog čoveka.

Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.