Izvor: Daily Mail

Sto godina nakon jedne od najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata, pogled na bojno polje iz ptičije perspektive otkriva strahovite razmere sukoba koji se dogodio.

Prvog jula ove godine obeležava se 100 godina od bitke na Somi, a izrovareni francuski predeli i danas podsećaju na trenutke kada su britanske i francuske snage pokušale da se probiju kroz nemačke linije. One su se protezale duž 40 kilometara dugačkog fronta severno i južno od reke Some.

Nedavni snimak dronom iznad La Boasela u Francuskoj otkriva u travu zarastao krater Loknagar, udubljenje u zemlji dugačko 91 metar i duboko 21 metar. Na tom mestu britanske snage smestile su 22 tone eksploziva ispod nemačkih linija.

Spomen park Bomont Amel predstavlja do danas očuvani deo bojnog polja. U pitanju su ostaci rovova i kratera koje su u tlu prouzrokovale granate. Britanska deca već generacijama dolaze na ovo mesto kako bi učila o ratu.

Redovi i redovi krstova koji se prostiru oko memorijala Tjepval spomenik su nepoznatim francuskim i južnoafričkim palim borcima.

Bitka na Somi jedan je od najcrnjih dana u istoriji britanske vojske. Samo prvog dana stradalo je više od 57.000 vojnika, dok ukupan broj britanskih žrtava iznosi 481,842. Strahovit udarac pretrpela je i nemačka vojska, koja je izgubila 236,194 vojnika, a procenjuje se da je francuska vojska ostala bez oko 250,000 vojnika.

Sukob, u kojem je ukupno poginulo više od 1.200.000 ljudi, okončan je 18. novembra 1916 godine.

Izvor: dailymail.co.uk

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.