Izvor: punkufer.hr

Zašto se svetla prilikom spuštanja noću gase, zašto se u toaletima nalaze pepeljare, šta se desi kada avion pogodi munja?

1. Da li ste znali da, od trenutka kada se maske s kiseonikom spuste, imate samo 15 minuta kiseonika? To je dovoljno da pilot spusti avion na nižu visinu, gde možete normalno da dišete.

2. Zašto uvek iz igračaka treba vaditi baterije? Ako vaša igračka slučajno počne da vibrira, neko od osoblja može da vas primora da otvorite svoju torbu. Ne stvarajte paniku i ne nosite igračke na baterije u prostor za putnike.

3. Stvarni razlog zašto se svetla prilikom spuštanja noću gase je taj da se vaše oči brže navikavaju na mrak ukoliko nešto pođe po zlu i treba da se brzo evakuišete iz aviona.

4. Da li ste znali da munje često pogađaju avione u letu iako vi to ne primećujete? Ali pre nego što počnete da paničite, trebalo bi da znate je to uobičajeno u avijaciji i da su avioni pravljeni tako da sprečavaju ulazak struje u kabinu, kao i oštećenja električnih sistema.

5. Da li znate da toalet u avionu može da se otključa i spolja? Nemojte misliti da ćete moći da se zaključate i radite neke 'zabranjene' stvari, jer postoji veoma lak način za provaljivanje.

6. Znate li da piloti u avionu imaju rezervnu hranu za slučaj da je jedna vrsta hrane otrovana?

7. Ukoliko se dogodi nezgoda tokom leta, većina komercijalnih aviona može da leti samo s jednim motorom.

8. Zašto moramo da isljučimo mobilne telefone i računare za vreme poletanja i sletanja? Signal mobilnih telefona za vreme leta može da ometa komunikacione signale i na taj način prouzrokuje probleme pilotima...

9. Stjuardesama niko ne ostavlja napojnicu, ali to nije zabranjeno. Ako možete da ostavite napojnicu konobarici u kafiću, možete i ženi koja brine o vašoj sigurnosti i skakuće oko vas deset sati na sedam kilometara visine.

10. Avion kojem otkažu oba motora i dalje može da leti dugo. Zato su sletanje i poletanje - najkritičniji deo leta.

11. Voda u avionima je veoma prljava. Neki od aviona su stari i po 50 godina, a upravo su toliko stari i rezervoari za vodu koji se gotovo nikada ne peru.

12. Zašto toaleti u avionima i dalje imaju pepeljare? Iako je zabranjeno pušenje, stručnjaci su zaključili da će putnici, ako već žele da puše krišom, otići do WC-a. Oni koji zapale cigaretu moraju da imaju sigurno mesto za gašenje te iste cigarete, s obzirom na to da su užareni pikavci do sada prouzrokovali nekoliko avionskih nesreća i odneli na desetine života.

13. Limenke piva izuzetno su male - samo 0,175 l. Gotovo kao ambalaža za kapi za oči, pomislio bi neko.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.