Izvor: B. SUBAŠIÆ

Autor: {"id":343975,"id_news":1134272,"name":"","surname":"B. SUBA\u0160I\u00c6"}

Miomiris divljeg ruzmarina koji nosi sveži vetar, oblaci s kojima se mimoilazite i čudesne mene svetla na zatalasanoj travi i monumentalnim sivim stenama, neizbrisivi su utisci zbog kojih se ljubitelji prirode penju na Zeleni vrh, najvišu tačku Svrljiških planina, na 1.334 metra nadmorske visine, pišu Večernje novosti.

Put kroz dramatičnu Sićevačku klisuru je najbolji način da se stigne do sela Krupac u kome počinje staza ka Zelenom vrhu. Jedno vreme staza se poklapa sa drevnim, verovatno vizantijskim putem koji u obliku serpentina obavija visije, a na strmim delovima još stoje ogromni kameni podzidi i bankine drevnih neimara.

Kad staza izađe iz nežnog zelenog polumraka šume počinje oštra strmina obrasla nežnom planinskom travom, a s vremena na vreme se nailazi na prave šumarke jorgovana. Predah od penjanja na ovom mestu se lako pretvara u uživanje u pogledu na Suvu planinu i vrh Trem.

Na ovo čudesno, a malo poznato mesto čak i ljubitelji prirode retko dolaze, iako je blizu Sićevačke klisure i Niške Banje. Posle dugo vremena ekspediciju na Zeleni vrh je nedavno organizovalo Planinarsko društvo "Policajac - Josif Pančić".

- Ovo je pravi planinarski raj u kome dominiraju Suva planina i Svrljiške planine. Staza prema Zelenom vrhu je posebno interesantna jer je raznovrsna, ima kameniti deo, prolazi preko eksponiranih uspona s izuzetnim vidikovcima, a njena kruna je fenomenalan pogled prema masivu Suve planine - kaže planinarski vodič Milan Vojnović. - Na Svrljiškim planinama ima dosta vrhova koji su stalna meta planinara, a zbog udaljenosti od Beograda, preporuka je da se u ove krajeve ide na jedno noćenje. U samoj Niškoj Banji se može naći prenoćište za pet evra.

MASIV MEĐU REKAMA

Masiv Svrljiških planina nalazi se između gornjeg toka Svrljiškog Timoka, jugoistočno od Svrljiga do Sićevačke klisure i Nišave na jugu. Zauzima prostor između sela Oreovac na zapadu, Sićeva, Ostrovice, Dolca, Krupca i Moklišta na jugu, Gornjeg i Donjeg Rinja na istoku, i Gulijana i Beloinje na severu.

Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.