Izvor: Punkufer

Grad na jugu Francuske nikad nije smatran značajnom turističkom destinacijom. Međutim, Marselj može da ponudi toliko toga pa je prava šteta ne posetiti ga.

Marselj, drugi francuski grad po veličini (Lion je veći ako gledamo i okolinu), nekada je bio na poprilično lošem glasu. Krivicu snosi i Holivud, jer je u filmu "Francuska veza" prikazan kao evropska prestonica trgovine drogom. S obzirom na sve to, tek je u zadnjih desetak godina počela da se otkriva ona druga strana grada, pa je Marselj počeo da se doživljava kao atraktivno i poželjno mesto za odmor.

Uz tamo najpopularniji fudbal i njihov fudbalskii klub Marselj, koji igra na stadionu Velodrom kapaciteta 67.000 gledalaca, grad nudi i mnogo kulturnih sadržaja. Tako na primer možete da razgledate slavni dvorac Chateau d'If, u koji je Aleksandar Dima smestio svog junaka Edmonda Dantea, u svetu poznatog kao grof Monte Kristo. Isto tako, grad je doživeo brojne transformacije, od kojih je najvažnija preobražaj lučkog dela, s obzirom na to da je 2013. proglašen kulturnom prestonicom Evrope.

Svakako, turisti obavezno treba da razgledaju i četvrt Panier, koja obiluje muzejima i buticima. Kad ste već ovde, treba da odete i do stambenog bloka La Cite Radieuse, čiju izgradnju potpisuje slavni Le Korbizije.

Što se hrane tiče, postoji mnoštvo sjajnih mesta gde ne smete da propustite da probate bujabes, tradicionalni provansalski brodet koji potiče baš iz Marselja... Jedan od najboljih restorana Chez Ida, s čudesnim ambijentom u kome ćete se osećati baš kao kod kuće, a vredni su posete i AM par Alexandre Mazzia i nešto povoljniji, Da Paolo.

Bilo kako bilo, u jedno smo sigurni. Ovaj grad, koji je nekad predstavljan kao opasan, danas je pravi lepotan, pa vas poseta neće razočarati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.