Izvor: B92

Vlasti Tajlanda nedavno su zabranile posetu ostrvu Koh Tačaj zbog sve većeg naleta turista. BBC predstavlja još pet popularnih destinacija koje bi iz istih razloga uskoro mogle da zatvore vrata za turiste.

Ostrva Pi Pi, Tajland

Foto: Thinkstock

Još od snimanja filma “Plaža” u kojem glavnu tumači Leonardo Dikaprio, ovaj trposki raj postao je meta nekontrolisanog procvata turizma. Mesto od tada poseti više od 1.4 miliona turista godišnje, a ronjenje, pomeranje brodskih sidra po dnu mora i zagađenje koje uzrokuju motori čamaca neprestano razaraju korale i morska staništa.

Ostrvo Kozumel, Meksiko

Foto: Thinkstock

Ovo mesto bilo je poznato po predivnim plažama i tropskim grebenima, sve dok nije izgrađena luka za kruzere. Zagađenje i temperatura vode povećana od zagrejanih brojnih brodskih motora uzrok su propadanja osetljivih korala.

Bali, Indonezija

Foto: Thinkstock

Bali je u poslednje vreme izuzetno popularna turistička destinacija. Ali dok broj turista neprekidno raste, infrastruktura ostaje ista, zbog čega neprestano raste i količina otpada, kako po samom ostrvu, tako i u njegovoj okolini. Jedan od najvećih problema predstavlja i krčenje šuma, što znači da brojne vrste životinja i biljaka ostaju bez staništa.

Ostrva Galapagos, Ekvador

Foto: Thinkstock

Ovo mesto prilično teško izlazi na kraj sa sve većim brojem turista, a jedan od najvećih problema predstavljaju invazivne vrste organizama koje posetioci donose. Unesko je zato uzeo Galapagos pod svoju zaštitu.

Mont Everest

Foto: Thinkstock

Otkako su Edmund Hilari i Tenzing Norgej osvojili vrh 1953. godine, njegova popularnost ne jenjava. Planinu je do sada posetilo nekoliko desetina hiljada alpinista, a oko 7.000 penjača uspelo je da se popne na sam vrh. Mnogi od njih su za sobom ostavili veliku količinu đubreta i fekalija. Svake godine s planine se ukloni oko 11.000 kilograma izmeta, a pitanje je koliko ga ostane na planini.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.