Izvor: Tanjug

Turistički sektor Južnoafričke Republike (JAR) očekuje snažan rast u 2016. godini, pošto su ukinuti neki strogi vizni propisi koji su prethodnih godina uticali na manji broj dolazaka, izjavio je južnoafrički ministar turizma Derek Hanekom.

"U januaru je Južnu Afriku posetilo preko milion turista, 15 odsto više nego u istom mesecu prošle godine", rekao je Hanekom u obraćanju u parlamentu i dodao da je "februar doneo neverovatan skok broja gostiju od 18 procenata", prenosi Rojters.

Južnoafrička Republika je prošle godine ublažila neke propise za dobijanje vize uvedene u oktobru 2014, odbacivši zahtev da posetioci apliciraju za vize lično u južnoafričkim ambasadama, zbog čega je došlo do odustajanja tur-operatora i turista od putovanja u tu zemlju. Turistički sektor se smatra jednim od glavnih pokretača zapošljavanja i privrednog rasta ove industrijski najrazvijenije afričke države.

Bele peščane plaže, talasasti vinogradi i atrakcije poput Nacionalnog parka Kruger, Stone planine i ostrva Roben, gde je legendarni borac protiv aparthejda Nelson Mandela proveo gotovo dve decenije u zatvoru, privlače posetioce iz celog sveta.

Prema podacima Ministarstva finansija, direktan doprinos turističkog sektora bruto domaćem proizvodu zemlje iznosio je 103,6 milijardi randa (7,15 milijardi dolara) u 2013. godini, ili oko 2,9 odsto BDP-a, pri čemu turistička industrija direktno zapošljava 655.609 ljudi, ili 4,4 procenta ukupnog broja zaposlenih, navodi Rojters.

"Turizam se ubrzano oporavlja od prošlogodišnjeg pada. Godina 2016. obećava da će biti godina snažnog rasta za turizam u Južnoj Africi", rekao je Hanekom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.