Izvor: Punkufer

Znate li koje su najmiroljubivije države sveta?

Od 2007. godine Global Peace Indeks vrši rangiranje nacija i regija prema miroljubivosti. Iako bi se moglo reći da je svet, iz dana u dan, sve ratoborniji, ovih deset država se ističu upravo po odsustvu agresije...

Danska

Danska jse nalazi na vrhu liste zbog činjenice da predstavlja jednu od najbezbednijih zemalja sveta država za život. Iako se Kopenhagen, njen glavni grad, dugo nalazio pod okupacijom Nacist, od II svetskog rata ne nalazi se u sukobima. Stanovnici Danske su više fokusirani na ekonomski napredak nego na stupanje u razne oružane sukobe. Osim toga, veoma su prijateljski nastrojeni, otvoreni i voljni da pomognu.

Norveška

Norveška je, prema GPI-u jedna od najsigurnijih država na svetu za život, država u kojoj su ljudska prava na najvišem nivou, a državna vlada stavlja mir na prvo mesto svojih prioriteta.

Singapur

Kao aktivni član međunarodne zajednice, i pre svega mala nacija, Singapur ne može sebi da dozvoli da sigurnost uzima zdravo za gotovo. Od proglašenja nezavisnosti 1965. godine, Singapur je mnogo radio na razvijanju dobrosusednih odnosa, ali i povećanju ekonomske stabilnosti i energetske nezavisnosti.

Slovenija

Slovenci se nalaze na samom vrhu liste najsigurnijih zemalja sveta. Prema broju organizovanog kriminala, prisutnosti nasilja i spoljašnjim sukobima, Slovenija je jedna od visoko pozicioniranih članica UN-a prema sigurnosti koju pruža svojim državljanima.

Švedska

Jedna od najlepših skandinavskih država, Švedska se nalazi daleko na severu Europe. Iako je ubraja među najveće izvoznike oružja u Evropi, ima nisku stopu provala i pljački. Švedska nije bila u ratu i nije učestvovala u bilo kakvim borbama već pune dve decenije.

Island

Island se oduvek držao po strani u vreme velikih sukoba. I uprkos tome što su islandske banke doživele kolaps pre nekoliko godina - stanje u državi je ostalo potpuno mirno.

Belgija

Smeštena u samom srcu Evrope, ova malena država je dom Evropske Unije i NATO-a. Možda je upravo zbog te činjenice Belgija retko kad bila uvučena u sukobe. Prepuna srednjevekovnih gradova, trgova, dvoraca i predivne prirode - Belgija je raj za turiste.

Češka

Moglo bi se reći da je Češka relativno mlada država. Od trenutka kad se otcepila od Sovjetskog bloka i kad je raskinula odnose sa Slovačkom, Češka uporno radi na tome da postane snažno ekonomsko središte, i pravo mesto za investitore. Human Development Indeks je 2009. godine proglasio Češku državom s visokim razvojem ljudskih prava.

Švajcarska

Švajcarska je najpoznatija po siru, satovima, bankama i noževima. Ali uprkos tome, izuzetno je stabilna država sa niskom stopom sukoba. Isto tako, nedavno je proglašena državom s najmanjom nestabilnosti vlade i kao potvrdu za to ima najnižu stopu kriminala u Evropi.

Japan

Jedna je od najfascinantnijih država na svetu, ako je suditi prema kulturi. Japan je treća po redu ekonomija sveta. Od II svetskog rata Japan nije ulazio u sukobe, a stopa kriminala je svedena na minimum. Osim što je predivna, Japan je i potpuno miroljubiva država. Kinezi i Korejci se možda ne bi s time složili, ali statistika je statistika.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.