Izvor: Guardian

Liu Đićen nedavno je kupio sliku “Ležeći akt” Amadea Modiljanija za 170,4 miliona dolara. Ova kupovina donela mu je besplatna putovanja avionom do kraja života.

Đićen, poznati kolekcionar kineskih antikviteta i umetnosti, navodno je za potrebe kupovine koristio kreditnu karticu Amerikan ekspres, istu onu zahvaljujući kojoj je 2014. godine kupio šoljice za čaj iz doba vladavine dinastije Ming od 36 miliona dolara.

Zaposleni kompanije Amerikan ekspres zbog zaštite privatnosti svojih klijenata nisu mogli da potvrde ovu kupovinu, ili saopšte da li je u pitanju najveća suma novca koja se ikada našla na njihovoj kreditnoj kartici.

Međutim, portparolka kompanije Elizabet Kosta potvrdila je da je moguće ostvariti kupovinu od 170 miliona dolara putem njihove kartice.

Ležeæi akt, Amadeo Modiljani (Foto: Beta / Courtesy of Christie's Images via AP)

“U teoriji jeste moguće – u pitanju su pojedinačni slučajevi, izuzeci, koji se zasnivaju na posebnoj vrsti odnosa kompanije sa klijentima. Takve odluke kompanija donosi na osnovu informacija o potrošačkim navikama klijenata”, izjavila je Kosta.

Liu poseduje Amerikan ekkspress centurion karticu, poznatu još i kao “crna Ameks kartica”, koja se dodeljuje klijentima koji troše najviše novca. Ova kartica ne poseduje zvanični kreditni limit – umesto toga nosi određene poene, kao i većina kartica koje milijarderi koriste.

Zahvaljujući kupovini Modiljanijeve slike, Liu je osvojio 170.400.000 poena, a prethodne kupovine poput spomenutih šoljica za čaj donele su mu bar još nekoliko desetina miliona poena. Ako se u obzir uzmu brojne pogodnosti i programi koje avio-kompanije širom sveta nude u zamenu za poene, Liu je najverovatnije na tom polju obezbedio svoju porodicu do kraja života. U prvoj klasi između Evrope i SAD mogao bi tako, na primer, da leti bar 3.000 puta avionima kompanije “Singapur erlajns”.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.