Izvor: B92

Turska je već nekoliko godina veoma popularna zemlja za odmor na Mediteranu. Brojni hoteli visoke kategorije, daleko poznata i izvrsna gastronomija Turske i ljubaznost turskih ugostitelja nešto je što se ceni.

Kad se tome dodaju i ekstremno niske cene za nedelju dana odmora u ovoj azijskoj državi, dolazi se do dobitne kombinacije.

Današnji turista više ne voli da leži na plaži i jede dobru hranu. On želi da bude uključen i ima potrebu da aktivno učestvuje u istraživanju i upoznavanju novog. Upravo za takve turiste, Turska polako otvara vrata svojih atrakcija, a sadržaja ne nedostaje.

Jedna od takvih aktivnih destinacija koja poziva na istraživački odmor je i Kapadokija ( jedno od tumačenja imena Kapadokija znači: 'Zemlja predivnih konja'), regija koja se nalazi u samom srcu Turske. Ovo vulkansko područje staro preko četiri miliona godina naseljeno je još od davnih dana, a za svoju atraktivnost danas može zahvaliti zanimljivom krajoliku koji uveliko podseća na onaj mesečev. 'Vilinski' dimnjaci uzdižu se u vazduh, a upravo su oni tokom godina postali domovi lokalnog stanovništva koje je odlučilo da u stenama izgradi svoje domove.

Osim vilinskih dimnjaka u ovom mesečevom krajoliku - vulkanskih formacija za koje se veruje da Kapadokija skriva još neka mesta. Tako se na njenom području nalaze i brojni podzemni gradovi (na području Geromea) koje su izgradili hriršćani koji su u podnožju proveli godine i godine samo kako bi se sakrili od spoljašnjih opasnosti.

Zanimljivo je to što neki od tih gradova sežu i do 6-7 spratova ispod površine zemlje, a svaki od njih imao je infrastrukturu koja je omogućavala mesece podzemnog života za stotine ljudi. Najpoznatiji i najdublji od tih podzemnih gradova je Derinkuju, podzemni grad koji je mogao da primi i do 20 hiljada ljudi, a iza njega se nalazi i Kajmakli, podzemni grad koji je najveći od svih.

Celo područje Kapadokije izuzetno je veliko i broji oko 5.000 kvadratnih kilometara, ali ipak, na nekoliko mesta je koncentracija istorijske zaostavštine najvidljivija. Najpopularnije mesto je svakako današnji grad Nevšehir.

U blizni Nevšehira nalazi se i Gerome otvoreni muzej koji se od 1985. godine nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine. Muzej se sastoji od nekoliko građevina uklesanih u stene koje datiraju sve do 10. veka.

Foto: Thinkstock

Tako ćete tu pronaći nekoliko crkava od kojih je najpoznatija i najlepša crkva sv. Barbare (poznata po očuvanim freskama), crkva Zmija, crkva Jabuka i Tokali crkva (takođe poznata po dobro očuvanim freskama). Tu je i nekoliko prostorija za svakodnevni život, a najveća građevina od svih je u stene uklesani samostan.

Kapadokija je zaista mesto koje treba posetiti jer upravo ovo mesto najbolje može da dočara bogatu istoriju Turske, potpuno drugačiju od one koju možete da sretnete u Istanbulu i obalnom području države.

Foto: Moyan Brenn , Mr Hicks46, Dennis Jarvis / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.