Izvor: Punkufer

Jedna od najuzbudljivijih stvari u vezi sa arheologijom je da svojim otkrićima stalno menja postojeća znanja. Tako je i ovih nekoliko spektakularnih pronalazaka promenilo svet.

Foto: Jared Smith / Flickr.com

Tutankamonova grobnica

Foto: Thinkstock

Grobnica najpoznatijeg egipatskog faraona otkrivena je 1922. godine, a za njen pronalazak zaslužan je Hauard Karter. Pronađena je u Dolini kraljeva u blizini Luksora, a danas se Tutankamonov sarkofag nalazi u muzeju u Kairu. Iako je pokojnik umro vrlo mlad, grobnica je puna dragocenih predmeta koji govore o njegovom visokom statusu u društvu.

Saton Hu

Kad je 1939. Bejzik Braun kopao po brežuljcima Safolka u Engleskoj, ni u snovima nije mogao da zamisli da će pronaći brod za sahranjivanje pokojnika. Ovakav način sahranjivanja praktikovali su najčešće severni narodi Evrope, naročito Vikinzi. Na brodu je pronađeno obilje šlemova, koje se danas nalaze u Britanskom muzeju u Londonu, ali delovi broda se još uvek mogu videti tamo gde su i pronađeni.

Foto: Chris Eccles / Flickr.com

Grobnica prvog kineskog cara

Foto: Thinkstock

Nalazište je pronađeno sasvim slučajno, prilikom kopanja rupe za bunar. Osam hiljada vojnika načinjenih od gline čuva mesto počivanja prvog kineskog cara Kin Ši Huanga, praćenih sa 130 kočija i 500 konja. Svi vojnici su drugačijeg izgleda što je naročito fascinantno, a nalazište je danas i zvanično deo svetske kulturne baštine.

Maču Pikču

Ovaj grad nastao je u 15. veku, a Hiram Bingam otkrio ga je 1911. U nemu su živele Inke, a današnji stanovnici Perua vrlo su ponosni na ovu atrakciju. Nalazi se na 2500 metara nadmorske visine, a priroda oko njega je i više nego impresivna. Smatra se da je nekad ovde živelo 1000 ljudi, a i dan danas je delimično pod rekonstrukcijom. Naravno, nalazi se pod zaštitom UNESKO-a.

Foto: Bruce Tuten / Flickr.com

Pompeja

Foto: Thinkstock

I za kraj, jedno arheološko čudo iz Italije. Otkad je Vezuv eruptirao 79. godine pre nove ere, Pompeja je ostala zaleđena u vremenu i prostoru. Međutim, i danas je jedno od retkih mesta koja svedoče kako je izgledao život starih Rimljana, s obzirom na to da se mogu videti njihovi trgovi, kuće pa i kupatila. Zbog svega toga, Pompeja je vrhunska turistička atrakcija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.