Izvor: B92

Gubitak prtljaga na aerodromu može uzbuđenje zbog odlaska na odmor brzo pretvoriti u noćnu moru.

Ovih šest saveta znatno će smanjiti šansu da tokom putovanja ostanete bez svojih stvari:

Držite se jednostavnosti

Mnogi putnici teško će odoleti dizajniranim koferima, ali što je prtljag lepše upakovan, to će biti privlačniji lopovima. Igrajte zato na sigurno i držite se jednostavnih boja i dizajna – šanse da neko ’slučajno’ pokupi vaše stvari biće znatno manje. Takođe bi bilo dobro izbegavati velike ili upadljive katance – neko bi mogao da ih obije samo zbog želje da sazna šta to tako važno krijete.

Izbegnite krizu identiteta

Naravno, pošto ste odabrali kofere uobičajenog izgleda, sada se morate potruditi da ih niko zaista neće greškom pomešati sa svojima. Takav scenario možete izbeći tako što ćete odabrati neki neupadljiv, a specifičan detalj po kojem će se vaš prtljag razlikovati od ostalih. To može biti marama koju ćete vezati za ručku kofera, nalepnica...

Proverite oznake

Dobro proverite da li se podaci ispisani na koferu poklapaju sa vašim brojem leta i destinacijom – takve greške nisu nemoguće, a upravo to je jedini način da prtljag stigne do vas za slučaj da ste ga izgubili. Par sekundi obazrivosti može vas poštedeti nekoliko sati čekanja.

Vaš mobilni telefon je vaš najbolji prijatelj

Nakon napornog leta mnogima se desi da na putu ka hotelu zadremaju u taksiju i zaborave da pokupe kofer ili ručni prtljag. Da vam se to ne bi dogodilo, pitajte vozača koliko će vožnja otprilike trajati i aktivirajte alarm na mobilnom telefonu ili podsetnik na kojem je velikim slovima ispisano ’prtljag’.

Podelite prtljag

Ukoliko ne putujete sami, šteta će biti znatno manja ako ostanete bez jednog dela stvari, umesto celog ’paketa’. Vodite, samo, računa o tome da garderobu rasporedite jednako jer vam pet pari pantalona neće značiti ništa ukoliko vam je pet majica ostalo u drugom koferu.

Ne pakujte ništa važno u kofere

Nikada, nikako, nemojte u kofere pakovati važne stvari poput novca, kreditnih kartica ili dokumenata. Bez odeće ili kozmetičkih preparata ćete moći da izdržite neko vreme, ali nemati novca za hranu ili vodu u hotelu ili, još gore, biti zaglavljen bez pasoša na aerodromu, daleko je neprijatnija mogućnost.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.