Izvor: J. SUBIN

Autor: {"id":314358,"id_news":1049809,"name":"","surname":"J. SUBIN"}

"Domaći turisti ekonomski su bitniji za državu nego strani. Oni su potrebni svakoj zemlji tokom cele godine, a ne samo kada je špic sezone. Zbog toga, inicijativa Vlade Srbije da deli vaučere u vrednosti od 5.000 dinara, građanima koji odmor provode u svojoj zemlji je pozitivna".

Ovo je za "Novosti" ispričao Marsio Favila, generalni direktor Svetske turističke organizacije, povodom Generalne skupštine Evropske turističke komisije koja se održava u Beogradu.

* Kako ocenjujete projekat Vlade Srbije i dodelu vaučera, kako bi se promovisao domaći turizam?

- To je odlična akcija. Mnoge zemlje u okruženju imaju slične projekte, a u Francuskoj je to dalo vrhunske rezultate u samoj promociji domaćeg turizma.

* Kakav potencijal imaju Srbija i Beograd kao turističke destinacije?

- Ovo mi je treći put da sam u Beogradu, a prvi put sam došao davne 1986. godine. Mogu da primetim da se glavni grad Srbije dosta promenio. Prvenstveno zbog ljubaznosti ljudi i svega dobrog što sam dobio, već posle prve posete, postao sam ambasador Srbije. Beograd je zeleni grad, prepun istorije i odlične hrane. Ali na kraju, turisti uvek žele da upoznaju ljude. A to je ono najbitnije što imate.

* Gde se kriju turistički potencijali država koje nemaju more?

- Prirodni resursi su ono što država mora da iskoristi. Planine, banje, seoski turizam. Švajcarska i Austrija su odlični primeri, a nemaju more.

* Šta je to što treba da uradimo kako bismo unapredili domaći turizam?

- Poslednjih nekoliko godina pokazuju da je Srbija na dobrom putu jer beleži porast broja kako domaćih tako i stranih turista. Srbija i ubuduće treba da nastavi saradnju sa zemljama iz okruženja u stvaranju zajedničkog turističkog proizvoda.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.