Izvor: A. KRSMANOVIÆ

Autor: {"id":313504,"id_news":1046930,"name":"","surname":"A. KRSMANOVI\u00c6"}

Noćenje u Banjaluci može da se nađe već od 12 evra u hostelima.

Pored grada koji je izuzetno lep, čist i uređen, zanimljivo je posetiti etno-selo Ljubačke doline, ali i izletište na Krupi kod manastira Svetog Ilije.

“Novosti” preporučuju da se početak dana u Banjaluci rezerviše za obilazak Hrama Hrista Spasitelja i Banskog dvora.

10.00

Banjalukom treba prošetati, a prva znamenitost je Saborni hram Hrista Spasitelja, koji je izgrađen na mestu srušenog u Drugom svetskom ratu. Pored su Banski dvor, zgrada Gradske uprave, a u istoj ulici nalaze se i Nacionalni muzej (sa izuzetno zanimljivom etnološkom zbirkom) i Muzej savremene umetnosti.

12.00

Muzej pozorišnih lutaka, jedini u jugoistočnoj Evropi, za decu je posebna atrakcija. Izloženo je više od dve stotine lutaka korišćenih u profesionalnim pozorišnim predstavama, a rađenim u radionicama Sofije, Praga, Berlina, Minska, Varšave, Banjaluke i drugih evropskih gradova. Muzej je otvoren svakog dana od 10 do 20 časova. Sa ulaznicom za predstavu, ulaz je slobodan.

13.00

Gospodska ulica je najbolje mesto za ispijanje kafe i šoping. U ovoj ulici iz 19. veka nalazi se niz jednospratnih renesansnih zgrada i onih u stilu secesije.

Foto: paazio / Flickr.com

14.00

Najstariji tragovi Banjaluke nalaze se u neolitskom naselju kod Kastela, na ušću dveju reka u samom gradu. Kastel je u prošlosti bio rimsko pa srednjovekovno vojničko utvrđenje, naročito u vreme Ferhat-paše Sokolovića.

15.00

Vrbas je najlepša reka u Bosni, a dajak je drveni čamac dugačak četiri metra, sa čeličnim špicem, koji se vozi uz pomoć štapa. Ovim čamcima ranije je prevožena roba s jedne na drugu stranu reke i uzvodno i nizvodno, a danas ga koriste turisti. Može da se iznajmi samo čamac, ali je najbolje uživati u plovidbi sa skiperom. Vožnja košta oko 10 evra, a rafting po brzacima u specijalnim čamcima staje oko 15 evra.

20.00

Postoji mnogo restorana, ali najvažnije je probati dobar banjalučki ćevap koji se po svemu razlikuje od sarajevskog. Banjalučki ćevap se, prema rečima Ostoje Barašina, sprema od mešavine junećeg, svinjskog i mesa od bika, pa se deli u pločice od četiri komada. Sarajevski ćevap sadrži ovčetinu, ali prava tajna je u začinima. Uz banjalučki ćevap pije se "Nektar" pivo koje se sprema po sličnoj recepturi kao i BIP-ovo.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.