Izvor: Gero Šlis, dw.de

Autor: {"id":313326,"id_news":1046609,"name":"","surname":"Gero \u0160lis, dw.de"}

Globalno otopljenje naročito pogađa Arktik. Selo Kivalina na Aljasci na udaru je erozije, povećanja nivoa mora i nestanka ribe. Zato njegovi stanovnici žele da se presele u unutrašnjost. Ali to nije nimalo lako…

Foto: ShoreZone/ Flickr.com

Stenli Holi sedi na vrhu malog nasipa od stena. „Podizanjem ovog nasipa kupili smo nešto vremena“, kaže upravnik plemena sela Kivalina na obali Aljaske dok gleda more. A to more je svake godine sve bliže selu. Žitelji Kivaline spavaju sve nemirnije, pogotovo sada uoči jesenjih i zimskih oluja kada olujni vetar more svom silom gura prema obali. Svi su svesni da nasip od stena ne može dugo da izdrži.

Ubrzana erozija

Meteorolog Skot Rap sa univerziteta Aljaska zna za probleme stanovnika Kivalina i ostalih priobalnih područja. „Zbog erozije će mnoga mesta uz obalu doživeti dramatične gubitke zemljišta“, kaže Rap. On za pojačanu eroziju krivi klimatske promene tj. povišenje temperature i činjenicu da se led poslednjih godina mnogo brže topi od uobičajenog, ali to što se formira mnogo kasnije. Led je taj koji erozivnu zemlju drži „na gomili“. „Sela su ostavljena na milost i nemilost moru i vetru. Mesta poput Kivaline moraju da učine nešto što je pre moguće inače će doslovno propasti u okean“, kaže Rap.

Gradonačelnik Kivaline Ostin Svon naučne tvrdnje potkrepljuje fotografijama iz vazduha. „Evo ovde smo izgubili 30 metara obale, tamo 75. To je previše za samo dve godine“, kaže Svon za DW i dodaje: „Direktno je pogođeno nekoliko porodičnih kuća, ali i lokalna bolnica“.

Poslednji kit ulovljen pre 20 godina

„Okean nam ne ostavlja nikakav izbor“, rezignirano kaže Svon. Kivalina je mesto s oko 400 žitelja, mahom pripadnika naroda Inupijati. Pripadnici tog naroda na svom malom ostrvu na obali Aljaske ionako žive teško. Generacijama su živeli od ribolova i lova na kitove i foke. Ali poslednjeg kita žitelji Kivaline su ulovili pre dvadeset godina. Foka isto tako više nema jer nema ni santa leda na kojima one žive. I mreže su sve praznije.

„To nije dovoljno“, pokazuje Repi Svon polupraznu mrežu. On i njegova supruga love kako bi prehranili veliku tradicionalnu porodicu sa preko 50 članova. Ljudi u Kivalini su navikli na to da ih priroda i život ne štede. Ali uspevali su da izdrže. Ovo je za mnoge sveti deo zemlje na kojem žive već generacijama. Ali sad priroda ipak pobeđuje.

Selo se seli

Foto: USCG Press/ Flickr.com

Planovi za preseljenje kompletnog sela postoje već decenijama, ali do sada niko nije ozbiljno o njima raspravljao. Uvek se nekako izlazilo na kraj s prirodnim katastrofama i nedostatkom životnog prostora. Sada je drugačije. „Dugo smo istraživali i sada raspolažemo svim potrebnim informacijama“, kaže Repijeva sestra Kolin. Postoji još samo jedan problem: novac. Selidba košta preko sto miliona dolara. U trenutku kada savezna američka država Aljaska zbog niskih cena nafte (koja je njen glavni izvor prihoda) krpi rupe u budžetu, za vladu je to prevelik iznos.

Guverner Aljaske zato prilikom poslednje posete selu nije obećao ništa. To je naišlo na nerazumevanje žitelja sela. Ako Kolin i njezini saradnici ne budu uspeli da pokrenu privatne ulagače, rešenje bi trebalo da do daljeg bude – provizorno naselje. Računica žitelja Kivaline: tada će država, jer je na to zakonski obavezana, biti prisiljena da sagradi sadržaje poput škole i infrastrukture pa će tako na kraju ipak, ako nikako drugačije, na silu finansirati i samo preseljenje. „Odlučna sam da to sprovedem u delo“, kaže Kolin za DW. U borbi s klimom i državom, žitelji Kivaline nadaju se da će na kraju ipak pobediti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.