Izvor: B92

Jedan od najvažnijih istorijskih muzeja u Evropi je Švajcarski nacionalni muzej u Cirihu, a toranj crkve sv. Petra ima najveći sat na tornju u Evropi...

Grosminster

Tornjevi ove crkve prepoznatljiv su detalj grada. Uz crkve Frauminster i sv. Petar, Grosminster, romanička crkva iz 11. veka jedna je od tri najpoznatije u gradu.

Gradnju crkve je, prema legendi, naredio Karlo Veliki nakon što je otkrio grobnice Feliksa i Regule, rimskih legionara i zaštitnika Ciriha. U čast Karlu Velikom uz crkvu se nalazi i toranj koji je nazvan prema njemu. Do vrha tornja vodi 187 stepenika, a tamo se pruža predivan pogled na ceo grad.

Grosminster je za posete otvoren od ponedeljka do subote od 10 do 18 sati.

Frauminster

Preko puta Grosminstera nalazi se još jedna impozantna crkva s tornjem koji mnogi smatraju najelegantnijim u gradu. Crkva potiče iz 9. veka, a nekada je obuhvatala i ženski samostan čije su nastojnice bile ugledne i uticajne građanke Ciriha. Posetioce privlače i vitraži slavnog umetnika Marka Šagala iz 1970-ih godina.

Grosminster

Crkva sv. Petra

Treća crkva koju vredi posetiti je crkva sv. Petra. Prva crkva na ovom mestu izgrađena je na ostacima hrama boga Jupitera, a današnja građevina potiče iz 18. veka. Toranj ove crkve poseban je po tome što ima najveći brojčanik sata na tornju u Evropi, čiji prečnik iznosi čak 8.64 metara.

Kunfthaus cur Majzen (cehovska kuća)

Najlepša cehovska kuća u Cirihu skriva divnu kolekciju švajcarske keramike i porcelanskih figurica Nacionalnog muzeja. Kolekcija porcelanskih figurica, koju čine primerci izrađeni u švajcarskim fabrikama keramike i porcelana iz 18. veka, priža pregled razvoja formi, oblika i uzoraka na keramičkom posuđu i minijaturama.

Muzej igraèaka

Švajcarski nacionalni muzej

Jedan od najvažnijih istorijskih muzeja u Evropi je Švajcarski nacionalni muzej u Cirihu. Sama zgrada, koju je projektirao Gustav Gul, je postala jedan od simbola grada. Stalna muzejska postavka posetioce vodi na put od praistorije do 20. veka. Muzej ima i bogato odeljenje gotičke umetnosti, liturgijskih drvenih skulptura i oltara.

Muzej igračaka

Probudute dete u sebi i posetite Muzej igračaka u Ulici Fortunagase 15. Tamo možete razgledati kakvim su se igračkama igrala deca od 18. do sredine 20. veka. Muzej je otvoren od ponedeljka do petka od 14 do 17 sati, a subotom radi od 13 do 17 sati. Odlična vest je i to da je ulaz potpuno besplatan.

Muzej Ritberg

Muzej umetnosti

Mnogi ga smatraju najboljim muzejem u gradu, pa bi svima trebalo da se nađe na listi mesta koja definitivno treba posetiti, pogotovo zato što je sredom ulaz u muzej besplatan. Dela velikih umetnika poput Picasa, Šagala i Munka možete razgledati utorkom, petkom i subotom od 10 do 18 sati, a sredom i četvrtkom od 10 do 20 sati.

Muzej Ritberg

U ovom čarobnom muzeju možete razgledati kolekciju umetnina iz Azije, Afrike, Amerike i Okeanije. Muzej se nalazi u parku Riter u centru Ciriha. Bogatu kolekciju 1920-ih sakupio je baron Edvard fon der Hajt. Ritberg je ponedeljkom zatvoren, a utorkom, četvrtkom, petkom i nedeljom radi od 10 do 17 sati. Subotom je duže otvoren i radi do 20 sati.

Muzej Atal

Jedan od retkih evropskih muzeja s ostacima dinosaurusa nalazi se upravo u Cirihu. Osim replika, koje čine većinu eksponata, u muzeju se možete diviti i pravim kostima dinosaurusa - izloženo ih je dvadesetak.

Kao i većina muzeja, i Atal je ponedeljkom zatvoren. Od utorka do subote radi od 10 do 17 sati, a nedeljom je otvoren sat duže i radi do 18 sati.

Muzej domorodaca Severne Amerike

Ova institucija specijalizovana je za očuvanje, dokumentaciju i prezentaciju kulture američkih domorodaca. Muzej je nastao od privatne kolekcije Gotfrida Hoca koju je grad otkupio 1961. godine. Muzej danas ima i jedinstvenu zvučnu instalaciju koja posetiocima omogućava da čuju zvukove Inuita, Hopija, Navaja, i Kwakwaka'wakwa.

Foto: TravelingOtter, Mark B. Schlemmer, Niels Epting / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.