Izvor: J. Su.

Autor: {"id":308382,"id_news":1032809,"name":"","surname":"J. Su."}

Milioni turista svake godine posete Provansu, jednu od najlepših oblasti Francuske. Van sezone u hostelima ili auto-kampovima smeštaj od 10 evra, pišu Večernje novosti.

Pesnici su o njoj pisali, slikari je premeštali na platno, a muzičari ispevali najromantičnije stihove. Neizbežna je bila i na filmskom platnu, i na prvim stranama knjiga o gastronomiji. Francuska Provansa, sa svojim najekskluzivnijim delom - Azurnom obalom, i jedinstvenim šarmom, svake godine privuče milione turista. Polja puna lavande, razuđena obala, planinski vrhovi i nepregledne doline razlog su što je ova oblast među najatraktivnijima u Evropi.

Ipak, mnogi turisti “beže” od glamura, pa često krstare duž oblasti Luberon, koja je poznata po poljima lavande, i uživaju u vrhunskom vinu. Čitavi ovi delovi Provanse mirišu na lavandu i masline. Prirodna lepota i duh ovih krajeva privlačili su imena najvećih svetskih umetnika. Pikaso, Van Gog, Matis nisu ostali ravnodušni na predele u kojima je od detinjstva uživao Sezan. Ovde gradovi “mirišu” na istoriju, pa ljubitelji “vekova” mogu do mile volje da uživaju u arhitekturi, tvrđavama i lepoti grada Avinjona.Kneževina Monako, Kan, Nica i prilično izvikani Sen Trope - gradovi su koji se ne zaobilaze prilikom posete francuske rivijere. Ovde sve miriše na luksuz i bogatstvo. I sve što ima veze s novcem živi u ovom delu Francuske. U Monte Karlu se vozi Gran pri, trke Formule 1, Kan svake godine ugosti stotine svetski poznatih glumaca, a Nica je živi grad-muzej.

Iako važi za mondensku oblast, Azurnu obalu i Provansu moguće je videti i za nešto manje novca. Naravno, van sezone, u jeftinim hotelima s jednom zvezdicom ili hostelima, ali i u auto-kampovima. Ovde se cena smeštaja kreće od 10 evra. Pansioni mogu da budu idealni za porodice, a koštaju od 200 do 600 evra nedeljno. Ovaj deo Francuske dobro je povezan vozovima, pa je putovanje pravo zadovoljstvo. Mogu se iznajmiti automobili ili motori.

Na putu po Azurnoj obali, jedno od neizostavnih mesta koje treba videti je selo Mužen. Obilje francuskih, autentičnih kafea, uske, kamene uličice i neizostavne galerije. Ovde vlada ljubav prema miru i tišini. Poseban pečat i značaj ovo selo ima zato što je u njemu preminuo Pikaso.

A nedaleko od francuske rivijere ljubitelji skijanja mogu da potraže vrhunske staze u mestima Auron i Izola. Jedno je sigurno, ovaj deo Francuske neće nikog ostaviti ravnodušnim.

SEOSKI SPECIJALITETI

SEOSKI specijaliteti glavni su na meniju u Provansi. Špargle, boranija, voće, riba, morski plodovi, artičoke, gotovo da su neizostavni u francuskoj kuhinji. Mnoštvo začinskog bilja, maslinovo ulje, sirevi i obavezno vino samo raspiruju gastronomsku maštu.

Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.