Izvor: Guardian

Često opisivan ‘kao Pariz, samo sa više duše’, Lion je turistička destinacija koju ne smete zaobići ako jednog dana odlučite da se zaputite u Francusku.

Drugi po veličini i značaju, ovaj prelepi francuski grad na ušću dveju reka donekle je nepravedno zapostavljen.

Lion je jedan od Evropskih gradova u kojem se na najneobičniji način prožimaju bogat kulturni sadržaj i dinamičnost industrijskog središta.

Iako ne postaje toliko često deo turističke maršrute, mnoga kulturna blaga čekaju one koji se odluče da ga posete.

Nekada prestonica Gala, ovo mesto danas je prestonica gastronomije i elektronske muzike, a zahvaljujući bogatoj istoriji našao se na UNESKO-voj listi svetske baštine.

Unutar grada smeštene su neke od najstarijih antičkih ruševina, srednjevekovna naselja i predivne renesansne kuće.

Ljubitelji arhitekture svakako bi trebalo da posete Lionsku katedralu (Notr Dam de Fuvrije ), katedralu Svetog Jovana Krstitelja, baziliku svetog Martina, crkvu Svetog Bruna i crkvu Svetog Bonaventure, a ljubitelji umetnosti uživaće u Muzeju lepih umetnosti u kojem su izložena dela Van Goga, Pikasa, Žerikoa, Rubensa, kao i Rodenove skulpture.

Najbolje mesto za porodičnu šetnju predstavlja Park zlatne glave (Park Tete d'Or) – najveći park u Lionu u kojem su smešteni zoološki vrt, botanička bašta i ružičnjak.

Gradska kuća Liona jedno je od najvećih i najreprezentativnijih istorijskih zdanja u gradu, a u dvorcu porodice Limijer smešten je muzej posvećen čuvenoj braći, začetnicima filmske industrije, koji su tu, u prostorijama svoje fabrike, snimili prvi film “Radnici izlaze iz fabrike”.

Oni koji još uvek ne znaju mnogo o ovom čarobnom gradu, mogu se sa njim upoznati putem predivnih fotografija koje su njegovi stanovnici postavili na Instagram, sa ciljem da ga približe svetu.

Pogledajte!

The scenic route to Basilica Notre -Dame de Fourviere. #GuardianLyon #guardiantravelsnaps

A photo posted by Vanathi T (@ispyprettyplaces) on

*

A Lyon, d'une rive à l'autre en bavardant 😊 /// From one bank to another, chatting with a friend in Lyon ❤️️

A photo posted by a taste of my life (@argone69) on

*

*

Lyon, what else.👍🏻🇫🇷

A photo posted by Vinz (@vinz_exploring) on

*

*

*

*

*

*

Another nice day.

A photo posted by Vadim (@lasteg) on

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

A photo posted by @ecolephoto on

*

Basilique Notre-Dame de Fourvière 🇫🇷 #palladiumexplorers

A photo posted by @ecolephoto on

*

*

*

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.