Izvor: Telegraph

Autor: {"id":306127,"id_news":1026789,"name":"","surname":"Telegraph"}

Biro za konvencije i posetioce Kjota objavio je vodič za turiste koji bi trebalo da ih informiše o pravilima ponašanja u ovom gradu.

Objavljena je čak i info-grafika na kojoj su na skali od jedan do tri označena “uvredljiva ponašanja”, koja se u ovom gradu ne tolerišu.

Recimo, vožnja bicikla pod uticajem alkohola smatra se najvećim propustom, a svako ko bude uhvaćen u tom “nedelu” suočava se sa kaznom od 8.000 dolara ili pet godina zatvora. Oni koji, pak, ostavljaju bicikl van označenih parking-zona kažnjavaju se sa 20 dolara, koliko iznose troškovi uklanjanja bicikla. Takođe, bezobzirni biciklisti moraju da plate dodatne takse, kako bi ponovo došli do svog dvotočkaša.

Među drugim prekršajima koji mogu skupo da vas koštaju u Kjotou jesu bacanje smeća na ulici (kazna je 250 dolara), dok oni koji puše van mesta označenih u tu svrhu plaćaju kaznu od osam dolara.

Vodič uključuje i nekoliko upozorenja vezanih za fotografisanje pruga i određenih delova hramova, kao i maltretiranje maiko svirača. Putnicima se savetuje da ne zaustavljaju svirače i ne hvataju ih za rukave kimonoa u pokušaju da se fotografišu s njima.

U Kjotu nije pristojno ni otkazati rezervaciju u restoranu u poslednjem trenutku, ne ostavljati prolaznicima dovoljno mesta da prođu uskim ulicama, kao i ne poštovati kodekse oblačenja određenih ustanova.

U Kjotu nema ostavljanja bakšiša, a konobarima turisti samo treba da kažu “Okini”, što znači “hvala” na dijalektu koji se koristi u ovom gradu.

Velika uvreda je u cipelama gaziti po tatamiju, podnoj prostirci koja se nalazi u mnogim tradicionalnim kućama u Japanu.

Priručnici o ponašanju u Kjoto biće ubuduće deljeni naročito kineskim turistima, zbog loše reputacije koju imaju širom sveta, kada je reč o poštovanju tuđih kultura i običaja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.