Izvor: Independent

Smešten u srcu Mozambika, na površini od 4.000 kvadratnih kilometara, Gorongosa predstavlja jedan od najleših safari parkova na svetu.

Gorongosa park bio je nekad jedna od najkompleksnijih safari destinacija. Nastanjivala su ga velika krda slonova, bizona, antilopa i lavova, a posećivali ga neki od najslavnijih holivudskih glumaca poput Džona vejna i Džoan Kraford.

Pre 40 godina, Mozambik, koji je do tada pripadao Portugaliji, proslavio je svoju nezavisnost. Ali, dobro raspoloženje bilo je kratkog daha.

Do 1977. godine, Frelimo - Front za oslobođenje Mozambika od kolonijalne vlasti Portugalije, i Renamo - Mozambički nacionalni otpor (konzervativna stranka finansirana od strane Rodezije i Južnoafričke Republike) našle su se u središtu građanskog rata koji nije poštedeo ni nacionalni park.

Bogati divlji svet desetkovala je potraga za hranom i slonovačom, a situacija nije postala bolja ni nakon proglašenja mira 1992. godine, kada su plaćeni lovci dolazili da se posluže onim što je preostalo.

U sukobima je stradalo 90 odsto životinja, a park je u potpunosti bio opustošen. Činilo se da polako odlazi u istoriju.

Situacija se promenila 2004. godine kada je u zemlju doputovao američki filantrop Greg Kar. Za četiri godine sproveden je u delo projekat za obnavljanje parka, uključujući donaciju od nekoliko miliona dolara koja predstavlja Karov lični poklon.

Danas Gorongosu nastanjuje oko 70.000 antilopa, a park se moće pohvaliti najvećom populacijom močvarne vrste ovih biljojeda. Prostor sa kojeg su slonovi nekada gotovo zbrisani danas predstavlja njihovo najbezbednije utočište u Mozambiku – u parku ih je 500, a u projekat su uključeni i planovi za povećanje populacije lavova.

Osoblje se sastoji od 400 članova, a 97 odsto njih su lokalni stanovnici, tako da je oporavak parka doneo brojne dobrobiti i ljudima.

Jedan od vodećih svetskih biologa, Edvard o Vilson, 2011. godine Gorongosu je opisao kao “ekološki gledano, najraznovrsniji park na svetu” – neke od vrsta mogu se naći samo ovde.

"Sprovođenje ovog projekta u delo zahteva dosta napornog rada. Ali, kada se osvrnete i shvatite koliko ste uradili, dobijete nalet ohrabrenja i motivacije i kažete sebi ‘vredelo je’”, zaključuje Kar.

Foto: Bill Higham, USAID Mozambique, F Mira, Muchaxo, Mansir Petrie/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.