Izvor: B92

Nije prerano da se razmišlja o jesenjem putovanju.

Naravno, u to doba godine, najpopularnije su takozvane “city brake” destinacije na kojima se možete bolje upoznati sa kulturom i životom u drugim zemljama.

Ovog puta, preporučujemo vam pet divnih evropskih gradova, u kojima ćete istinski uživati.

Dablin

Foto: Thinkstock

Još od davnih dana Dablin je važio za kulturni centar, te je inspirisao i mamio mnoge pisce, muzičare i druge umetnike. Neki od najpoznatijih jesu svakako Džordž Bernard Šo, Oskar Vajld, Jejts, Džejms Džojs...

Ono zbog čega je Dablin danas možda i najpoznatiji jesu pabovi. Kažu da u samom gradu postoji više od 1.000 pabova. Ono čime će se današnji Dabliner prvo podičiti biće prvoklasno pivo, a tu je i viski za koji tvrde da leči sve, preko zubobolje, niskog krvnog pritiska ili bilo koju duševnu moru.

Dablin: Grad sa hiljadu pabova

Milano

Foto: Thinkstock

Na put u Milano će vas verovatno navesti želja za šopingom, fudbalom i operom ali je dovoljan samo jedan pogled na „Duomo” katedralu da ostanete bez daha. Milan se smatra modnom prestonicom i centrom glamura i fudbala ali je prilično potcenjen kao istorijski grad u kom se mogu videti mnoge znamenitosti.

Milano - Italija u malom

Rejkjavik

Foto: Thinkstock

Rejkjavik je sigurno jedan od najmanjih gradova sa najvećom i najluđom ponudom noćnog provoda na svetu.

Rejkjavičke noći počinju petkom, a završavaju se u nedelju ujutro. Petkom tek oko jedan ujutro stanovnici ovog malecnog grada od svega 100 000 stanovnika, već polupijani izlaze na glavni i jedini korzo i ujedno shopping zonu – ulicu Laugavegur.

Rejkjavik je grad sudara tradicije i urbanog, grad kontrasta. Tako ćete u popularnom „Kafebarinu“ videti gomilu mladih ljudi koji međusobno ne komuniciraju i zure u svoje preskupe lap-topove, dok ćete sledećeg dana prisustvovati tradicionalnoj porodičnoj večeri na kojoj će se svi otimati za reč.

Island: Led, lava, i Bjork

Stokholm

Foto: Thinkstock

Jedna od najsevernijih prestonica Evrope ima reputaciju veoma hladnog mesta. Međutim, Stokholm je leti veoma privlačna destinacija i što je možda i važnije – iznenađujuće topla. Od misterioznih srednjevekovnih uličica do muzeja svetske klase i prelepih parkova, prestonica Švedske je odlična destinacija bez obzira na to da li pada kiša ili je sunčano.

Stokholm: Prelep i leti i zimi

Kopenhagen

Foto: Thinkstock

U kraljevini Danskoj, glavni grad Kopenhagen je kraljevstvo za sebe – kraljevstvo bicikala i svuda čuvenog ,,danskog peciva“. Obnovljiva energija, zaštita prirode, očuvanje prirodnih resursa mora i zemlje, sve je to nešto čemu se ovde pristupa planski i donosi rezultate. Kopenhagen je po kvalitetu života, prema izboru svetski poznatog časopisa „Monokl“, proglašen najboljim gradom na svetu.

Kopenhagen, grad po meri čoveka

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.