Izvor: A. Krsmanoviæ

Autor: {"id":296344,"id_news":998093,"name":"","surname":"A. Krsmanovi\u00e6"}

Naša zemlja osmislila kamping odmorišta u koja sve više dolaze strani turisti. Evropljani oduševljeni, jer nigde drugde ne mogu da kampuju u voćnjaku ili dvorištu.

Dvadeset miliona evropskih turista letuje isključivo u kampovima, a sve više njih na “balkanskoj turi” prolazi i kroz našu zemlju. I u Srbiji se broj ljubitelja kampovanja svake godine povećava, uporedo sa otvaranjem novih i sve boljih kampova.

Kampovanje je najjeftiniji način letovanja koji pruža najbolji kontakt s prirodom. Pet miliona evropskih vozila krstari Evropom u potrazi za dobrim kampom, a naša zemlja i te kako ima šta da im pruži.

- U Hrvatskoj kampovi imaju od 5.000 do 10.000 mesta, što je prevaziđeno, jer to nije odmor nego umor u gužvi - kaže Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije. - Evropska federacija kampera oduševljena je našim kamping odmorištima jer pružaju potpuno nov način odmora.

Kamping odmorišta nisu klasični kampovi s tuševima i mestima za prikolice, već kombinacija sa seoskim domaćinstvima. Naime, kampuje se u dvorištu ili voćnjaku domaćina. Recimo, takvo je kamping odmorište “Viljamovka” u Kremni na Mokroj gori koje je izuzetno popularano. Vlasnik, deda Ljubiša, pionir je ovakvog kampovanja, a gosti ga obožavaju jer je stvorio prijatnu atmosferu, uz fantastičan pogled i ukusnu domaću hranu. Ovde redovno stižu grupe kampera iz Holandije, Belgije, Nemačke, Austrije...

Najviše ovakvih kamping odmorišta ima u zapadnoj Srbiji, a vole ih i naši turisti. Našim kamperima se dopadaju mesta pored jezera, pa tako mnogi imaju stacionarne kućice na Srebrnom ili Borskom jezeru, kod Bele Crkve ili Pančeva, a u poslednje vreme i u dva kamping odmorišta na Uvcu.

Oko 10.000 evropskih vozila godišnje prođe turu “balkanska mreža” od severa Evrope do Grčke. U skorijoj budućnosti Srbija će duž važnih puteva imati sve više kampirališta koja će da nude jeftino noćenje, tuširanje i točenje benzina. Trenutno je jedno od najboljih u Srbiji “Enigma” u Vranju, čiji gazda sve dočekuje rakijom i ispraća ružom, a grupama dovodi i “živu muziku”.

Broj ljubitelja kampovanja u Evropi neprestano raste, a u Nemačkoj je prošle godine zabeležen porast noćenja u kampovima od 25 odsto. I u Srbiji sve više ljudi kampuje, a porast se beleži i tokom godina krize. Međutim, naši kamperi su mlađi ljudi, za razliku od evropskih kampera. U zemljama Evropske unije penzioneri kupuju dobro vozilo i kampuju od proleća do pozne jeseni.

ČETIRI ZVEZDICE

Srbija ovog leta dobija prvi ekskluzivni kamp sa četiri zvezdice na Vrdničkoj kuli. Pre deset godina u Srbiji je bilo sedam, a sada ima 36 kampova. Nažalost, u Beogradu više ne radi kamp “Košutnjak”, ali rade “Zemun” i “Zornića kuća”. Cena za dve osobe i vozilo dnevno je od 15 do 20 evra, što je jeftinije od iznajmljivanja kreveta treće kategorije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.