Izvor: Beta

Brazilac Mauro Kintinilja, jedan od stanovnika favele u Rio de Žaneiru, deset godina je čistio divlju deponiju i izgradio "zelenu oazu" iz koje je do sada dobio 700 kilograma povrća, aromatičnog bilja i voća.

Ekološki park u Vidigalu danas posećuju sportisti, deca, ljubitelji ptica, a ova inicijativa je Kintiniljii i nekolicini dobrovoljaca donela i prestižnu nagradu za urbanizam - SEED 2015, dodeljenu u Detroitu, u SAD.

"U početku su mislili da sam lud! Tu je bilo 16 tona đubreta koje su žitelji Vidigala gomilali 25 godina", rekao je 55-godišnji perkusionista čija je kućica bila najbliža deponiji.

U siromašnom naselju sa 25.000 žitelja nije postojala služba za odnošenje đubreta, a, kako objašnjava Kintinilja, bilo je svega: starih dušeka, frižidera, guma, uginulih pasa...

"Smrdelo je i deprimiralo me je. Odlučio sam da nešto uradim", rekao je Brazilac, koji je sada predsednik ekološkog "Sitija" i koji je, zahvaljući sadnicama koje je poklonila gradska Botanička bašta, spontano izmenio pejsaž.

Sve što je moglo da se reciklira sa deponije iskorišćeno je za saksije, ukrase, ograde, stepenište, a od plastičnih flaša pravljeni su jeftini madraci.

Vidigal, koji je nekada bio mesto za skrivanje trgovaca drogom, sada je vidikovac sa kojeg se pruža najlepši pogled na čuvene plaže Rija - Ipanemu i Leblon.

Aktivisti "zelene oaze" su pokrenuli osnivanje centra za inovacije i obrazovanje koji će imati i biblioteku, muzičke sale i restoran u kome će se služiti isključivo hrana koja se uzgaja na nekadašnjoj deponiji smeća u Vidigalu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.