Izvor: B92

Našli ste jeftinu kartu i otišli u Aziju a niste isplanirali kako ćete provesti odmor na drugom kraju sveta?

Bez brige, ako vas put nanese u nekadašnju Burmu - treba da posetite Mandalej, a ovo je pet atrakcija koje morate posetiti u njemu.

U Bein most

Andrew Beyzman/Flickr.com

Ovo je najduži most na svetu izgrađen od tikovine, dug je preko 1600 metara i proteže se preko jezera Taungthaman. Veoma je popularan za uživanje u zalasku sunca, a monasi ga često posećuju kako bi ovde šetali i posvetili se meditaciji. Na svakom kraju mosta čekaju vas mnogi barovi i razni ulični ugostitelji koji nude domaću hranu.

Najveća svetska knjiga

Manfred Sommer/Flickr.com

Smeštena na Kuthodav Peju, najveća svetska knjiga zapravo je niz belih stubova od kojih svaki na sebi sadrži mramornu ploču s ispisanim tekstom izTripitaka, budističke svete knjige. Potrebno je više od godinu dana da biste pročitali knjigu koja se proteže na 729 stubova, naravno ako biste čitali neprestano 8 sati dnevno.

Švenandav Kiaung

Ovaj prekrasan manastir kompletno je izgrađen od tikovine sa zamršenim rezbarijama u celom eksterijeru i još mnogo takvih rezbarija unutra. Manastir je podignut na temeljima kraljevske palate, ali je nakon smrti kralja Mindona, komad po komad, preseljen na današnje mesto u podnožju Mandalej Hila.

Vožnja brodom

Mat Honan / Flickr.com

Vožnja brodom po reci Iravadi pruža sasvim nov pogled na grad, a tu su i mnoga mesta kojima se može pristupiti iz vode. Putovanje brodom do Bagana traje 11 sati i neverovatno je popularno, ali ako volite nešto kraća putovanja, onda možete posetiti Mingun, samo sat uzvodno, gde možete videti najveće zvono na svetu.

Brdo Sagaing

Jochen Hertweck

Na vrhu brda nižu se zlatni stubovi i nekoliko hramova. Najbolji pogled na brdo pruža se iz vode ili sa putnog mosta koji prelazi reku. Takođe isplati se popeti se i na vrh brda, gde je dom 45 zlatnih Buda.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.