Izvor: B92

Napuštena vojna baza smeštena na obali Albanije prepuna je bunkera i tunela dizajniranih tako da izdrže nuklearni napad. Međutim, nedavno se počelo raditi na tome da se ovo napušteno zemljište pretvori u modernu turističku atrakciju koja bi godišnje mogla da privuče nekoliko stotina hiljada turista.

Turizam u Albanskom BDP-u trenutno učestvuje sa samo 4,8 odsto, bez obzira šta se radi o mediteranskoj zemlji sa prelepom obalom i bogatom istorijom i kulturom. Međutim, nuklearna skloništa na ostrvu Sazan, napuštenoj vojnoj bazi na obali Albanije - uskoro bi mogla biti pretvorena u vinske podrume.

Ostrvo Sazan tehnički je još uvek funkcionalna vojna baza s dva vojnika koji čuvaju utočišta u koja se sklanjaju mornari koji patroliraju Albanskim vodama. Ali daleko je to od dana kada je ovde bilo smešteno preko 3000 vojnika sa hranom, vodom, municijom i gorivom dovoljnim da izdrže šest meseci opsade.

Tuneli i bunkeri koji se protežu duž celog ostrva nastali su iz straha komunističkih vlasti od zapadne invazije tokom Hladnog rata.Italijanski vojnici bili su ovde tokom tridesetih godina prošlog veka, dok je tokom pedesetih godina ostrvo služilo kao posmatračnica za posmatranje italijanskih i američkih brodova u ovom delu Mediterana.

I dok su neki delovi kompleksa izuzetno dobro očuvani, većina je u lošem stanju i biće potrebna velika finansijska inekcija koja bi podigla ovaj projekt na noge. Ali i za to se već našao strani investitor koji je spreman da uloži sopstveni novac u razvoj albanskog turizma.

Investitor je već predstavio plan kako bi oživeo ovo ostrvo. Tako za početak planira da uvede struju i pitku vodu, a kada to dovede u red onda će bunkere i tunele pretvoriti u vinske podrume u kojima će dopremati vino iz okolnih vinograda. Investicija bi se zaokružila luksuznim hotelskim kompleksom i kasinom koji bi sigurno privukli turiste sa svih strana.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.