Izvor: Dnevnik.hr

Autor: {"id":293007,"id_news":987917,"name":"","surname":"Dnevnik.hr"}

Grčka ima jednu od najrazuđenijih obala na svetu, pa se može pohvaliti sa oko 6.000 ostrva.

Foto: Ricymar Photography / Flickr.com

Ovog puta vam predstavljamo neke od najpoznatijih mediteranskih odredišta - ostrva Kos, Krit i Mikonos.

Kos

Foto: Kris Coady / Flickr.com

Ostrvo Kos se nalazi blizu turske obale (udaljeno je svega četiri kilometra) nasuprot zalivu Gokova. Najviši vrh ostrva je Dikaio (843 metra). Ostrvo su prvobitno naselili Karinjani s maloazijskog kopna.

Zahvaljujući Homeru znamo da je jedan odred s Kosa učestvovao u Trojanskom ratu. Istorija ostrva bila je burna i bilo u vlasništvu brojnih naroda (Otomansko carstvo, Rimsko carstvo, Mletačka republika), a tragovi prošlosti i danas privlače brojne turiste iz celog sveta.

Foto: Anna & Michal / Flickr.com

Foto: Simon / Flickr.com

Foto: Kostas Limitsios / Flickr.com

Foto: Kostas Limitsios / Flickr.com

Krit

Foto: Madalina Ungur/ Flickr.com

Zanimljivo je da je Krit peto najveće ostrvo u Sredozemnom moru. Na njemu se razvila minojska civilizacija (od otprilike 3000. pre nove ere do 1400. pre nove ere), jedna od najstarijih u Evropi. Osim zaostavštine iz antičkih vremena, tu je i Venecijski dvorac u Retimnou, Samarijski klanac i mnogi drugi manji klanci (Agia Irini, Aradena, itd).

Foto: Fiona Bradley / Flickr.com

Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com

Foto: Jelle Oostrom / Flickr.com

Mikonos

Foto: ilkerender / Flickr.com

Ovo ostrvo je najpopularnije među mladim turistima. Deo je Kiklada i nalazi se između ostrva Tinos, Siros, Paros i Naksos.

Današnji Mikonos je jedno od najpoznatijih kosmopolitskih turističkih odredišta u Grčkoj, zbog raznolikog noćnoog života, velikog broja barova i noćnih klubova, ali i peščanih plaža.

Foto: ilkerender / Flickr.com

Foto: Richard Martin / Flickr.com

Foto: Ank@ / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.