Izvor: Punkufer

Ako volite da ronite i ne bojite se ekstrema - Island ima nešto za vas! Svega nekoliko kilometara od Rejkjavika nalazi se jedno od najpoznatijih turističkih odredišta za ronioce, a koje nije poznato po predivnim koralnim grebenima niti šarenim ribicama, već po tome što vam pruža mogućnost da zaronite doslovno - između dva kontinenta.

Lokacija imena Golden Circle je popularna za jednodnevne izlete, a upravo to može zahvaliti svom vulkanskom podzemlju gde je voda među najčistijom na svetu. O cenama zarona nećemo, bolje ih pogledajte sami na službenom sajtu...

Ove se spajaju dve tektonske ploče, Evroazijska i Severnoamerička. Upravo to je mesto gde svaki ronilac može istražiti različitosti podzemlja na svega nekoliko metara udaljenosti. Osim samog ronjenja, za koje se morate dobro obući jer je malo hladno, i sam Rejkjavik nudi brojne druge aktivnosti.

Smešten je na jugozapadnoj obali ostrva, a njegova geografska širina od 64°08' ga čini najsjevernijim svetskim glavnim gradom jedne suverene države. Sa svojih 118.326 (2010. godine) stanovnika čini trećinu populacije Islanda, a s okolnim naseljima ima i više od 200.000 stanovnika, što pak čini oko 60 odsto stanovništva države.

Istaknutije znamenitosti su zgrada islandskog parlamenta (Alþingishúsið), luteranska katedrala Hallgrímskirkja, jezerce Tjörnin u samom centru grada i skladište tople vode s rotirajućom kupolom - Perlan na brdašcu Öskjuhlíð.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.